Preskoči na glavni sadržaj

Berlinale: Posebno priznanje žirija Europa Cinemas filmu S one strane Zrinka Ogreste

Nakon sjajnih reakcija berlinske publike i inozemne kritike, film S one strane u režiji Zrinka Ogreste nagrađen je posebnim priznanjem žirija Europa Cinemas Label koji ocjenjuje filmove u službenom programu 'Panorama' Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu. 

Europa Cinemas je mreža od 977 kina u 42 europske zemlje koja pomaže distribuciju europskih filmova uz promotivnu podršku i financijski poticaj. Europa Cinemas je podržan od strane programa MEDIA Europske komisije, CNC-a i Eurimagesa. Glavnu novčanu nagradu dobila je belgijsko-francuska drama The First, The Last (Les Premiers, les Derniers) u režiji Boulija Lannersa, a posebno priznanje žirija osvojili su filmovi Aslıja Özgena All Of A Sudden i Ogrestin S one strane

'Nagrade su varljive. Dobio sam ih puno, bez mnogih i ostao. Služe za ukrašavanje biografije, ali jednu važnost im ne mogu poreći - kad ponajveći festivali nagrade film onda je to jamstvo da će taj film obići svijet, biti široko vidljiv, a to ni jednom redatelju nije nevažno,' izjavio je tim povodom Zrinko Ogresta

Europa Cinemas Label u sklopu Berlinalea pokrenut je 2005. godine kako bi europskim filmovima pomogao da povećaju distribuciju i podignu razinu vlastite prepoznatljivosti kod publike i kod medija. O pobjednicima je ove godine odlučivao međunarodni žiri u sastavu: Greta Akcijonaite (Kino Pasaka, Vilnius, Litva), Mathias Holtz (Folkets Hus och Parker, Švedska), Gosia Kuzdra (Kino Muza, Poznan, Poljska) i Torsten Raab (Puschkino, Halle, Njemačka). 

Podsjetimo, film S one strane svoju je svjetsku premijeru doživio 14. veljače u Berlinu, a 4. ožujka bit će prikazan na 44. izdanju FEST-a, Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu. Hrvatska premijera očekuje se 6. ožujka u splitskom kinu Karaman, u sklopu 'Ženijalnog vikenda', a dva dana kasnije film će u kinu Europa premijerno moći vidjeti i zagrebačka publika. 

S one strane napeta je psihološka drama nastala prema scenariju Mate Matišića i Zrinka Ogreste, a prati patronažnu sestru Vesnu koja se se s djecom prije 20 godina preselila u Zagreb, bježeći od događaja koji su im gotovo uništili živote. Nakon jednog neočekivanog poziva, međutim, na površinu ispliva tajna koju je kroz sve te godine nastojala skriti. Glavne uloge tumače Ksenija Marinković i Lazar Ristovski, dok se u ostalima pojavljuju Tihana Lazović, Robert Budak, Toni Šestan, Tena Jeić Gajski, Vinko Kraljević, Marija Tadić, Alen Liverić i drugi. 

Okosnicu filmske ekipe čine direktor fotografije Branko Linta, montažer Tomislav Pavlic, ravnateljica filma Maja Vukić, scenografkinja Tanja Lacko, kostimografkinja Katarina Zaninović, majstorica maske Slavica Šnur, a za zvuk su bili odgovorni Mladen Pervan, Martin Semenčić i Ivan Zelić. Producent filma je Ivan Maloča, a produkciju potpisuje zagrebački Interfilm u koprodukciji sa Zillion filmom iz Beograda i Hrvatskom radiotelevizijom. Film S one strane sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Filmskog centra Srbije. 

Fotografije s premijere u visokoj rezoluciji dostupne su na ovoj poveznici
(*Autorica svih fotografija je Claudia Klein

Naslovna fotografija: ekipa filma S one strane 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.