Preskoči na glavni sadržaj

Berlin u Zagrebu: predselekcijsko gledanje filmova za Berlinale 

Delegati Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu i stručnjaci za kinematografije Istočne i Jugoistočne Europe Nikolai Nikitin i programski savjetnik za Berlinale Forum Bernd Buder nalaze se u Zagrebu, a povodom priprema za 66. izdanje festivala u Berlinu. Filmski centri iz Jugoistočne Europe svake godine organiziraju predselekcijsko prikazivanje filmova, a ove je godine u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, ono organizirano u Zagrebu. 

Međunarodni filmski festival u Berlinu jedna je od najvećih i najutjecajnijih filmskih manifestacija, u čijem se službenom programu prikaže oko 400 filmova iz cijeloga svijeta. Nikolai Nikitin i Bernd Buder u Zagrebu će gledati nove filmove iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije. 'Shvatili smo da ove godine moramo pogledati puno više filmova nego što smo to morali ranije. Naime, ne samo zahvaljujući Hrvatskoj, cijela je regija Jugoistočne Europe bila izrazito dobro zastupljena na međunarodnim filmskim festivalima diljem svijeta. Shodno tome očekujemo veliku raznolikost sadržaja i umjetničkog izražaja. Izuzetno nas vesele filmovi koje ćemo gledati', kažu delegati Berlinalea.

S obzirom na to da obojica dugo prate kinematografiju Istočne i Jugoistočne Europe dodaju kako je Hrvatski audiovizualni centar odradio sjajan posao kreiranja sustava u kojem hrvatski film danas funkcionira. 'Taj je sustav transparentan i brižan prema filmskim profesionalcima kao i prema njihovim potrebama. Zadnje dvije godine urodile su plodom minuloga rada, a rezultat je kvantitativna i kvalitativna raznolikost zaista sjajnih filmova. Na kraju Hrvatska se s naslovima poput Zvizdana, Imena višnje, Takva su pravila ili Ti mene nosiš, da nabrojimo samo neke, predstavila na svim velikim međunarodnim festivalima što ne govori mnogo samo o filmovima i njihovim redateljima već i o vjeri u domaću filmsku industriju te Hrvatskoj kao sjajnoj lokaciji za snimanje', zaključuju Nikitin i Buder. 

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hvoje Hribar ističe kako Hrvatska i Berlin imaju dugu i značajnu filmsku povijest. 'Od velikih festivala koji se u novije vrijeme ustrajno druže s hrvatskim djelima, a mislim na Cannes, Veneciju, Karlove Vary, Toronto, Berlin je naša najprijateljskija i najdugovječnija adresa. Drago mi je što smo domaćini ovog susreta, a osobito mi je drago što ćemo imati priliku koordinirati mišljenja i stavove kolega iz susjednih malih zemalja u trenutku europske AV industrije, u kojem je vrlo bitno ujediniti nastup onih koji stvaraju dodatnu vrijednost filmske Europe, a to smo mi, male zemlje, kvasac europske kreativnosti. Drago mi je što u svemu tome Hrvatska konačno ima glas koji joj dolikuje i ugled kakav zaslužujemo', zaključuje Hribar. 

Povodom gostovanja berlinskih delegata u Zagrebu, u Muzeju prekinutih veza organizirano je i druženje s hrvatskim filmskim autorima i producentima, znancima i prijateljima Berlinalea, a fotografije s druženja dostupne su na ovoj poveznici. (*Molimo vas da prilikom preuzimanja fotografije potpišete sa: Julien Duval/HAVC

Međunarodni filmski festival u Berlinu po 66. se put održava od 11. do 21. veljače 2016. godine. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.