Preskoči na glavni sadržaj

Beogradska premijera filma Poklon predsjednika Nixona

Poklon predsjednika Nixona, kratkometražni igrani film redatelja Igora Šeregija, nastao u produkciji Grupe sedam iz Zagreba i F&ME iz Londona, nedavno je u Muzeju Istorije Jugoslavije doživio svoju beogradsku premijeru. Ona za domaću publiku očekuje se na zimu, a u ranoj fazi razvoja je i humoristična serija bazirana na ovom kratkom filmu. 

S obzirom na tematiku filma, Muzej istorije Jugoslavije bio je idealno mjesto za projekciju filma, pogotovo zato što je poslužio kao dodatni sadržaj izložbi 'Tito kao mit' kustosice Ane Panić. Uz ogroman broj festivala koji danas postoje svugdje, pa i u Srbiji, to da premijeru filma stavimo u muzejski kontekst - uz eksponate koji su blisko povezani sa sadržajem filma i koji su bili izloženi samo za ovu prigodu - činilo nam se kao potencijalno osvježenje. To nam je potvrdila i beogradska publika - smijehom, pljeskom i dugim razgovorom nakon projekcije s oko 150 uzvanika u punoj kino dvorani Muzeja“, istaknuo je Šeregi koji trenutno priprema svoj dugometražni prvijenac ZG80, koji će se uskoro snimati u Beogradu, sa Sergejem Trifunovićem, Zanom Marjanović i Nikolom Rakočevićem u glavnim ulogama. Osim scenarista i redatelja Šeregija, projekciji je nazočila glumačka postava i producent filma Ivan Kelava

"Nakon beogradske premijere film nastavlja svoje putovanje po filmskim festivalima, a nadamo se da će ga uskoro vidjeti i zagrebačka publika. Također, Poklon predsjednika Nixona nam se činio kao potentan početak buduće serije, tako da sada razvijamo TV projekt pod radnim naslovom Joj Slaveni“, izjavio je Kelava. 

Poklon predsjednika Nixona priča je o Peđi i Stipi, niskorangiranim obavještajcima unutar JNA koji dobivaju zadatak prevesti poklon predsjednika SAD-a Richarda Nixona drugu Titu u njegovu ljetnu rezidenciju na Brijunima. U glavnim ulogama su Rene Bitorajac kao Stipe i Radovan Vujović u ulozi Peđe, a regionalnoj glumačkoj ekipi pridružio se i engleski glumac i komičar Max Whatley, član glumačke agencije United Agents. U ostalim ulogama su Zijad Gračić, Danko Ljuština, Petar Cvirn i Ilija Ivezić u ulozi Tita.

Za produkciju filma Poklon predsjednika Nixona zaslužna je Grupa sedam u suradnji s londonskom produkcijom F&ME, a podržan je od strane Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba.

Naslovne fotografije: Ivan Kelava i Igor Šeregi na premijeri filma; premijera filma, scena iz filma

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.