Preskoči na glavni sadržaj

Baršunasti teroristi nagrađeni u Karlovym Varyma

Na upravo završenom 48. izdanju Međunarodnog filmskog festivala Karlovy Vary dokumentarni film Baršunasti teroristi u koprodukciji hrvatskog Nukleus filma osvojio je Nagradu FEDEORA koju dodjeljuje Federacija filmskih kritičara Europe i Mediterana.

Baršunasti teroristi novi je film slovačkog dokumentarista Petera Kerekeša koji je surežirao s Ivanom Ostrochovským i Pavolom Pekarčíkom. Film kroz rekonstrukcije triju priča o terorističkim zavjerama u Čehoslovačkoj govori o tome kako povijest relativizira činjenice – tako će teoristički pothvat u jednom razdoblju biti slavljen kao herojstvo u sljedećem. Radi se o slovačko-češko-hrvatskoj koprodukciji čiji je hrvatski koproducent Nukleus film, čija su Posljednja ambulantna kola Sofije prošle godine osvojila Grand Prix u Natjecateljskom programu dokumentarnog filma.

Film je osvojio nagradu za inovativan pristup u portretiranju komunističke prošlosti kroz humor i kreativnu ravnotežu između igranih i dokumentarnih segmenata.

48. izdanje Međunarodnog filmskog festivala Karlovy Vary održavalo se 28. lipnja do 6. srpnja, a na njemu je prikazano šest hrvatskih filmova: pet u natjecateljskom programu te jedan u nenatjecateljskom. Premijeru crne komedije Svećenikova djeca Vinka Brešana publika je ispratila s višestrukim ovacijama (čitani portal FilmNewEurope objavio je članak pod naslovom "Karlovy Vary poludjeli za Svećenikovom djecom"), a veliki interes među publikom izazvao je i dokumentarni film Nebojše Slijepčevića Gangster te voli. Više o prikazanim hrvatskim filmovima potražite na ovoj poveznici.

Kristalni globus - Grand prix festivala u službenoj selekciji osvojio je mađarski film Bilježnica (A nagy füzet) redatelja Jánosa Szásza. U natjecateljskom programu dokumentarnog filma u kategoriji filma iznad 30 minuta trajanja nagrađen je Cjevovod (Truba) ruskog redatelja Vitalyja Manskiya, a u programu East of the West Plutajući neboderi (Płynące wieżowce) poljskog redatelja Tomasza Wasilewskog. Popis nagrađenih filmova potražite na službenoj stranici festivala.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.