Preskoči na glavni sadržaj

Babajanja najbolji kratkometražni dokumentarac 13. Makedoxa

Film Babajanja Ante Zlatka Stolice osvojio je nagradu Sliced Onion za najbolji naslov kratkometražne konkurencije ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog festivala kreativnog dokumentarnog filma Makedox koji se u Skopju odvijao od 18. do 25. kolovoza. 

"Nagrada Sliced Onion za sekciju Short Dox ide filmu koji nas je impresionirao svojim zadivljujućim vizualima i originalnim načinom miješanja duhova iz djetinjstva sa surovom stvarnošću. Unosom fiktivnih elemenata u dokumentarnu pripovijest, dječju perspektivu polako zamjenjuje istraga odrasle osobe koja pokušava pronaći ženu koja mu je progonila snove, a koju su sumještani zbog njezine različitosti pretvorili u čudovište", stoji u obrazloženju žirija 13. Makedoxa.

Babajanja je kratki esejistički dokumentarac s elementima horora. Vraćajući se u prošlost, pripovjedač pokušava pronaći misterioznu ženu koje se plašio kao dječak. Prekapajući po sjećanjima, snovima i zaboravljenim filmovima strave, nastoji otkriti tko je ona i gdje se danas nalazi. Ante Zlatko Stolica potpisuje režiju i scenarij, za kameru je bila zadužena Katarina Zlatec, za montažu Iva Ivan, za oblikovanje zvuka Hrvoje Nikšić, a producenti su također Tibor Keser i Vanja Jambrović (Restart). 

U konkurenciji za najbolji kratkometražni film bilo je 18 naslova iz cijeloga svijeta. Popis svih nagrađenih filmova ovogodišnjeg Makedoxa pronađite na ovoj poveznici

Podsjetimo, na festivalu se, osim nagrađene Babajanje, prikazao i film Bosanski brodvej Jasmine Beširević, koji je također nastao u produkciji Restarta (producenata Tibora Kesera i Vanje Jambrović). 

Osim toga, na razvojnoj radionici s Tueom Steenom Müllerom sudjelovao je i hrvatsko-njemački projekt koji potpisuje Manuel InackerZemlja koju (u)dišemo, producenta Olivera Sertića

Međunarodni festival kreativnog dokumentarnog filma MakeDox održavao se u Skopju od 18. do 25. kolovoza. Cilj festivala je promovirati kreativnu produkciju dokumentarnog filma i podržati stvaranje dokumentarnih priča općenito. Fokus ovogodišnjeg izdanja bio je na razvoju ideja za "novo sutra". Više o festivalu možete saznati na službenoj stranici

Naslovna fotografija: scena iz filma Babajanja

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.