Preskoči na glavni sadržaj

Avvantura, Liburnia i Vukovar proglasili pobjednike

Dinamičan festivalski tjedan donio je pregršt zanimljivih filmova i nekoliko hrvatskih i međunarodnih laureata. Žiri 11. Liburnia Film Festivala nagradio je Autofocus Borisa Poljaka, dok je nagrada publike dodijeljena Parku ljubavi Lane Kosovac. Na 7. Vukovar Film Festivalu nagrade su osvojili rumunjski film Poza djeteta te hrvatski dokumentarni film Arsena Oremovića U braku sa švicarcem, dok je na 4. Avvantura Festivala Film Forum Zadar nagradu za najbolju koprodukciju osvojila je francusko-belgijsko-luksemburška koprodukcija Tango libre redatelja Frédérica Fonteynea.Na 11. izdanju Liburnia Film Festivala, koje se od 28. do 31. kolovoza održavalo u lučici u Ičićima nagradu za najbolji film osvojio je Autofocus redatelja Borisa Poljaka. Park ljubavi Lane Kosovac najviše se svidio publici, a peteročlani žiri posebno je priznanje dodijelio filmu Kaje Šišmanović Kak' je doma?.

Po prvi put na LFF-u dodijeljena je i nagrada za najbolji regionalni film (Primorsko-goranska, Istarska i Ličko-senjska županija) a tu su nagradu podijelili Polazište za čekanje Maše Drndić i Terasa autora Sanje i Vedrana Šamanovića. Također po prvi put podijeljene su i nagrade struci, čime se želi naglasiti da je dokumentarni film rezultat timskog rada. Žiri je tako nagradu za najboljeg redatelja dodijelio Đuri Gavranu za Presudu, dok je Autofocus donio nagrade i svome montažeru Damiru Čučiću, a Poljaku i onu za najboljeg snimatelja. Popis ostalih nagrada potražite na ovoj stranici.Na 7. Izdanju Vukovar Film Festivala Zlatni šlep u kategoriji igranog filma osvojio je rumunjski film Poza djeteta redatelja Calina Petera Netzera, dok je Zlatni šlep za najbolji dokumentarni film osvojio U braku sa švicarcem Arsena Oremovića. Zlatni šlep za najbolji kratkometražni igrani film pripala je filmu Ljuljačka za grobara azerbajdžanskog redatelja Elmara Imanova.

Žiri je predložio, a direkcija festivala prihvatila, da se od ove godine uvede Nagrada Krsto Papić za poseban, pojedinačni doprinosu svim kategorijama u hrvatskom filmu. Zato je odlučeno da Nagrada Krsto Papić ove godine pripadne glumcu Goranu Navojecu za ulogu u filmu Visoka modna napetost redatelja Filipa Šovagovića, koji je u ovom zaigranom eksperimentu uspio spojiti smijeh i suze naših svakodnevnih sudbina. Ostale nagrade provjerite na ovoj stranici.Na 4. Izdanju Avvantura Film Festivala Film Forum Zadar, koje se održavalo od 24. do 31. kolovoza, nagradu za najbolju koprodukciju osvojila je francusko-belgijsko-luksemburška koprodukcija Tango libre redatelja Frédérica Fonteynea. Najboljom glumicom proglašene su Nermina Lukač za Eat Sleep Die švedske redateljice Gabrijele Pichler i Sharareh Pasha u filmu Mourning iranskog redatelja Morteza Farshbalfa. Nagradu za najbolju mušku ulogu podijelili su Sitthiphon Disamoe za film The Rocket australskog redatelja Kima Mordaunta te Mateusz Banasiuk za film Floating Skyscrapers poljskog redatelja Tomasza Wasilewskog.

Najboljim u selekciji prvog i drugog filma proglašen je The Cutoff Man izraelskog redatelja Idana Hubela, a najboljim kratkometražnim filmom proglašen je A Story for the Modlins redatelja Sergija Oksmana. Više informacija o festivalu potražite ovdje.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.