Preskoči na glavni sadržaj

Autofocus i Kutija otvaraju sedmu sezonu riječkog Art-kina

U petak, 19. rujna s početkom u 20 sati riječko Art-kino svečano započinje sedmu sezonu uz dva domaća filma, dokumentarni film Autofocus u režiji Borisa Poljaka i igrani film Kutija redatelja Nebojše Slijepčevića. Gosti svečanog otvorenja su, uz redatelje, producenti filma Kutija Hrvoje Osvadić i Vanja Jambrović te glumac Ivan Ožegović.

U Art-kinu ističu da novu sezonu otvaraju domaćim kratkim filmom koji konstantno pokazuje rast kvalitete i autorske zrelosti. Autori ne prestaju istraživati jezik, formu, nove načine pripovijedanja, ne prestaju širiti horizonte filmske kulture i upravo zbog ovih zajedničkih nastojanja odlučeno je i sedmu sezonu otvoriti s hrvatskim kratkim filmovima, sve zanimljivijim i uspješnijim dijelom domaće produkcije. 

Autofocus Borisa Poljaka nagrađivani je kratkometražni dokumentarni film o crkvi svetog Nikole iz 12. stoljeća, koju svake godine posjete brojni turisti. Kamera svjedoči preobrazbi prostora u svojevrsnu pozornicu na kojoj se izmjenjuju neobični događaji, a u kojima turisti postaju glumci u predstavi. Autofocus je, uz brojne druge nagrade, proglašen najboljim kratkometražnim dokumentarcem 49. Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima te je nagrađen i na Liburnia Film Festivalu, festivalu 25 FPS, a u travnju je proglašen najboljim dokumentarnim filmom na 23. Danima hrvatskog filma.

Kratkometražni igrani film Kutija Nebojše Slijepčevića smješten je u zagrebački kvartovski kafić u kojem se skupljaju dečki iz obližnje kladionice. Riječ je, kako i sam redatelj kaže, o situaciji koja je tipična za Hrvatsku danas, poput minijaturne kopije društva u cjelini. Uz brojna festivalska natjecanja i gostovanja, Kutija je nagrađena kao najbolji kratki igrani film na nedavno završenom Tuzla Film Festivalu u Bosni i Hercegovini. 

U rujnu će se na repertoaru Art-kina naći filmovi s tri festivala bogata kratkometražnim filmskim programom – 25 FPS, Manhattan Short Film Festival te Tripoteca. 

Više informacija potražite na službenoj stranici kina.

Naslovne fotografije: Autofocus; Kutija

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.