Preskoči na glavni sadržaj

Uz premijeru novog filma Tanje Golić otvoreno je digitalizirano Art-kino Croatia

Rijeka, 20. rujna - Riječko Art-kino Croatia jučer je svečano započelo novu filmsku sezonu. U prepunoj dvorani kina u pogon je stavljena nova, digitalna kinooprema, a održana je i premijera filma Slučajno riječke redateljice Tanje Golić te projekcija filma Teleport Zovko Predraga Ličine.

Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar otvorili su novu sezonu Art-kina Croatia i najavili ulazak hrvatskih nezavisnih kinoprikazivača u digitalnu eru. Digitalizacija nezavisnih kinoprikazivača dio je Nacionalnog programa audiovizualnog stvaralaštva 2010. - 2014. i strateški projekt koji su zajednički pokrenuli Hrvatski audiovizualni centar i Ministarstvo kulture uz podršku lokalnih gradskih uprava s ciljem osnaživanja nezavisnih kinoprikazivača, povećanja gledanosti europskih, hrvatskih i nezavisnih svjetskih naslova u kinima te obogaćivanja raznolikosti kulturalne ponude u gradovima i malim sredinama. Do danas je digitalizirano 17 kinodvorana - u Puli, Dubrovniku, Čakovcu, Koprivnici, Splitu, Sisku, Novskoj, Poreču, Rovinju, Vodicama, Daruvaru, Velikoj Gorici i Zagrebu, kino Europa, kino Tuškanac, MSU dvorana Gorgona.


Redateljica i scenaristica filma Slučajno Tanja Golić

U sklopu otvaranja Art-kina Croatia održana je premijera novoga filma redateljice i scenaristice Tanje Golić Slučajno. Ovaj 41-minutni film kroz priču o dvoje nekadašnjih ljubavnika ujedno je i priča o Rijeci, njezinim stanovnicima, arhitekturi, kao i arhitekturi međuljudskih odnosa. Glavne uloge u filmu odigrali su Lana Barić i Krešimir Mikić, fotografiju potpisuje Hrvoje Franjić, a montažu Vladimir Gojun. Producentica filma je Tanja Golić, a za distribuciju filma brinut će Hulahop. Slučajno je sufinanciran sredstvima Grada Rijeke i Hrvatskog audiovizualnog centra temeljem Sporazuma o suradnji u jačanju lokalnih filmskih kapaciteta, a na rasporedu Art-kina moći će se pogledati još večeras i sutra. Raspored provjerite na stranicama Art-kina Croatia.

Podsjetimo, istoga dana pušten je u rad i digitalni projektor kinodvorani ''Dr. Ivan Šreter'' u Pakracu, a otvorenje te, 19. digitalizirane kinodvorane u Hrvatskoj pozdravila je i ministrica kulture Republike Hrvatske dr. sc. Andrea Zlatar Violić.

Više o projektu digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača potražite na ovoj stranici, a fotografije s jučerašnjeg otvaranja u Rijeci možete preuzeti ovdje. Fotograf je Romano Perić.
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.