Preskoči na glavni sadržaj

Autofocus Borisa Poljaka najbolji je kratkometražni film Nyona!

Autofocus Borisa Poljaka proglašen je najboljim kratkometražnim filmom i nagrađen s 5000 švicarskih franaka na festivalu Visions du Réel u Nyonu, jednom od najcjenjenijih festivala dokumentarnog filma, čije se 46. izdanje održavalo od 25. travnja do 3. svibnja.

"Zavaravajuće jednostavan filmski postupak. Banalna, već viđena situacija. A ipak smo uronjeni u ljudsku komediju – okrutan, nježan, a opet humoran teatar života koji izaziva čudesno, iznenađujuće suosjećanje. Ja je netko drugi. Ovdje postajem svatko. Istina je u oku promatrača," navodi se u objašnjenju žirija, koji je Poljakov film izdvojio kao najbolji u konkurenciji od 19 kratkometražnih dokumentarnih filmova iz cijeloga svijeta.

Autofocus je hibrid dokumentarnog i eksperimentalnog filma. Snimljen je tehnikom skrivene kamere, a prati mnogobrojne turiste koji svakodnevno pohode crkvu sv. Nikole kraj Nina, smještenu u pitoreskni ambijent na vrhu brda. Poljak turiste transformira u glumce u predstavi, dajući duhovit komentar na način na koji konzumiramo kulturu i turističke lokalitete.

Autofocus je premijerno prikazan u natjecateljskom programu Sarajevo film festivala, nagrađen je na Liburnia Film Festivalu i na Festivalu 25 FPS, a prošli tjedan proglašen je najboljim dokumentarnim filmom na 23. Danima hrvatskog filma, s najvišom prosječnom ocjenom kritičara.


Prizor iz filma Autofocus Borisa Poljaka

Boris Poljak jedan je od najistaknutijih hrvatskih autora eksperimentalnog i dokumentarnog filma te cijenjeni snimatelj i direktor fotografije. Među ostalima, potpisuje režiju nagrađivanih eksperimentalnih naslova Onkraj (2003.) i Sky Spirits (2010.), oba u korežiji s Damir Čučićem, i kratkometražni dokumentarno-eksperimentalni Splitski akvarel (2009.). Dugogodišnji je član Kino kluba Split i jedan od pokretača Splitskog filmskog festivala – međunarodnog festivala novog filma i videa.

Uz Poljaka kao redatelja i snimatelja, na filmu su radili i Damir Čučić kao montažer i izvršni producent, Martin Semenčić kao dizajner zvuka i Milva Čučić kao producentica. Film je producirala kuća Milva film i video, a za njegovu festivalsku distribuciju zadužena je Ivana Ivišić.

46. izdanje festivala Visions du Réel održavalo se od 25. travnja do 3. svibnja. Više informacija o festivalu potražite na službenoj stranici, a listu ostalih pobjednika potražite ovdje.

Fotografije iz Autofocusa u visokoj rezoluciji preuzmite ovdje, a fotografije sa svečanosti zatvaranja ovdje (fotografkinja je Delphine Schacher).

Naslovna fotografija: Prizor iz filma Autofocus Borisa Poljaka

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.