Preskoči na glavni sadržaj

Art-kino Croatia iz Rijeke sudjeluje u simultanome događanju Lux Film Days

Art-kino Croatia iz Rijeke jedino je hrvatsko kino koje sudjeluje u simultanome događanju Lux Film Days, što ga zajedno organiziraju Potprogram MEDIA i Europski parlament 6. studenog 2019. godine, s prijenosom uživo (live streaming) iz Bruxellesa. 

Potprogram MEDIA u suradnji s Europskim parlamentom izabrao je Art-kino Croatia iz Rijeke kao jedino hrvatsko kino u kojem će se 6. studenog s početkom u 20.30 sati, obilježiti događanje Lux Film Days.

Film Bog postoji, njeno ime je Petrunija Teone Strugar Mitevske simultano će se prikazati u kinima diljem Europe, a nakon njega će uslijediti razgovor s redateljicom filma u prijenosu uživo iz Bruxellesa. U ovoj makedonskoj crnoj komediji ovjenčanom nagradom ekumenskog žirija na Berlinaleu redateljica donosi satiru temeljenu na istinitoj priči o ženi koja ulazi u okršaj sa zastarjelim patrijarhalnim tradicijama. Ulaz na film je slobodan. 

Lux Film Prize je nagrada koju dodjeljuje Europski parlament, a ima dva glavna cilja: poboljšati distribuciju europskih filmova u Europi i poticati javnu raspravu o važnim društvenim pitanjima diljem Europe.

Ove su godine u najužoj konkurenciji nominirana tri europska filma: spomenuti Bog postoji, njeno ime je Petrunija, Vlast Rodriga Sorogoyena te Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld Madsa Brüggera. Odluka o ovogodišnjem pobjedniku bit će objavljena 27. studenoga u Strasbourgu, u Francuskoj. 

*Vijest je preuzeta sa službene stranice DKE-Ured MEDIA Hrvatske

Naslovna fotografija: scena iz filma Bog postoji, njeno ime je Petrunija

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.