Preskoči na glavni sadržaj

Animirani film Tu tamo na 58. DOK Leipzigu

Animirani film Tu tamo redatelja Alexandera Stewarta, nastao u produkciji zagrebačkog Bonobostudija, uvršten je u natjecateljski program jednog od najvažnijih europskih festivala posvećenih dokumentarnom i  animiranom filmu, njemački DOK Leipzig. U popratnom programu bit će prikazan još jedan hrvatski naslov, film Kolač Daniela Šuljića iz 1997. godine.

58. izdanje DOK Leipziga traje od 26. listopada do 1. studenog, te će u svom programu prikazati više od 200 ostvarenja iz cijelog svijeta. Na festival se ove godine prijavilo 2.600 filmova, a u natjecateljske je programe uvršteno njih 150.

Animirani film Tu tamo redatelja Alexandera Stewarta bit će prikazan u međunarodnom natjecateljskom programu kratkometražnih filmova. Tu tamo počinje kao bilježnica putnika, sa skicama koje su nastale u ljeto 2014. na hrvatskoj obali i u Zagrebu, no detalji se brzo počnu rastvarati u apstraktne utiske s rubova sjećanja. Film je Stewartov autorski projekt, animaciju supotpisuje Darko Masnec, koloriranje Ivan Košutić i Jelena Oroz, a miks zvuka Gideon Kiers. Producentica je Vanja Andrijević iz Bonobostudija.

U retrospektivnom programu Moving Borders bit će prikazan animirani film Kolač autora Daniela Šuljića, nastao 1997. godine u produkciji Zagreb filma. Kolač prikazuje "spor oko najvećeg komada kolača, odnosno na satiričan način prikazuje raspad Jugoslavije". U isti je program uvršten film Room Without a View iz 1997. godine, hrvatske redateljice Rade Šešić, nastao u produkciji nizozemske tvrtke Stichting Lazy Marie.

Uz projekcije hrvatskih filmova, u „video library“ festivalskog marketa uvrštena su tri hrvatska naslova, dostupna za gledanje filmskim profesionalcima za vrijeme trajanja marketa. Riječ je o filmovima Lijepo mi je s tobom, znaš Eve Kraljević, Rakijaškom dnevniku Damira Čućića i Bolesno Hrvoja Mabića

Također, u Leipzigu će se u okviru festivala, treću godinu zaredom, održati regionalna inicijativa SEED – South East European Documentaries. Inicijativu organizira Restart u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom i još osam regionalnih partnera: Slovenski filmski centar, Agencija za film republike Makedonije, Centar za kinematografiju Kosova, Filmski fond Sarajevo, Filmski centar Srbije, Balkan Documentary Center - Bugarska, Mediteran Film Festival Široki Brijeg i Dokufest Prizren. Cilj inicijative je skrenuti pozornost na regionalne koprodukcijske potencijale, predstaviti najnovije filmske naslove i poticati umrežavanje među dokumentaristima unutar Jugoistočne Europe i izvan nje. U okviru SEED-a izdana je i publikacija koju možete naći u privitku, a u četvrtak 29. listopada održat će se i „Get together“, platoforma za druženje filmskih profesionalaca. 

Više informacija potražite na službenoj festivalskoj stranici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.