Preskoči na glavni sadržaj

Albert Kapović napustio nas je na današnji dan prije 14 godina

Na današnji dan (19. prosinca), prije 14 godina, iznenada nas je napustio naš dragi i neprežaljeni kolega, prvi ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Albert Kapović. 

I dok smo u petnaestoj godini od osnivanja HAVC-a i gledamo unazad, svjesni smo da je sva kompleksnost naše audiovizualne industrije potekla iz jednog malog ureda u Zvonimirovoj. Mnogo je ljudi dalo svoj obol u tome, ali taj zamašnjak na početku bio je upravo Albert. I sve što danas radimo na neki je način protkano njegovim duhom.

Albert Kapović preminuo je 19. prosinca 2008. godine u 52. godini života u Zagrebu, nakon kratke i teške bolesti. Rođen je 1957. godine u Livnu, u Bosni i Hercegovini. Diplomirao je 1984. na Odsjeku za organizaciju scenskih i kulturno-umjetničkih djelatnosti na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Radio je kao producent slovenskom Gledališču Sester Scipion Nasice te kao producent redakcije Programa za djecu i mlade RTV Ljubljana. Od 1986. radio je kao organizator, producent i dokumentarist na više od dvjesto različitih projekata (cjelovečernji dokumentarni filmovi, TV-filmovi i drame, TV-magazini, reklame, izravni prijenosi...), većinom za hrvatsko i francusko medijsko tržište.

Bio je jedan od utemeljitelja i glavni tajnik Hrvatske udruge producenata te direktor produkcije Zagreb filma. Od pristupanja Republike Hrvatske Fondu Vijeća Europe za potporu koprodukcijama Eurimages bio je hrvatski predstavnik u tom Fondu. U kolovozu 2007. imenovan je za privremenog ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra, a u lipnju 2008. i za ravnatelja HAVC-a. 

Hrvatska udruga producenata od 2010. godine dodjeljuje godišnju nagradu za izuzetan doprinos hrvatskom filmu nazvanu po Albertu Kapoviću. Kako ističu iz Udruge, nagrada koja nosi ime tog 'vrsnog producenta, dobrog pedagoga, hrabrog vizionara, a prije svega velikog čovjeka koji je mnogima profesionalni i moralni uzor', velika je odgovornost i onome tko ju daje i onome tko ju prima. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.