Preskoči na glavni sadržaj

17. Motovun Film Festival donosi rekordan broj filmova

Na 17. izdanju Motovun Film Festivala, koji se i ove godine održava na 227 metara nadmorske visine, posjetitelje uz redovan filmski program očekuju i mnoge novosti poput širenja na još jednu festivalsku lokaciju – Buzet. Tako će za Motovun Film Festival ovo biti rekordna godina po broju prikazanih filmova. Motovunski program traje od 26. do 30. srpnja, a program u Buzetu počinje dan ranije i završava 3. kolovoza.

Ovogodišnji program osmišljen je kao balans između hit-filmova s najvećih europskih filmskih festivala (Berlin, Venecija, San Sebastian, Cannes…) i „manjih” filmova koji se svojom snagom i kvalitetom uklapaju u festivalski koncept. Dva se hrvatska filma bore za motovunski Propeler: igrani Broj 55 Kristijana Milića, jedan od prvih hrvatskih ratnih filmova koji daje naturalističku sliku bez uljepšavanja i pokušaja stvaranja heroja, a koji je premijeru imao u nedjelju navečer u Puli, te dokumentarni film Djeca tranzicije Matije Vukšića, koji portretira život u tranziciji iz dječje perspektive. U programu kratkometražnih filmova prikazat će se Poklon predsjednika Nixona Igora Šeregija, Stol između Silve Ćapin, Pragovi Dijane Mlađenović i Igre, film nastao na Međunarodnoj filmskoj radionici Festivala tolerancije. Zemlja partner ove je godine Turska pa će se tako u turskom programu prikazati hrvatska manjinska koprodukcija Kismet grčke redateljice Nine Marije Paschalidou.

Novost je i „žiri u egzilu” – o festivalskom pobjedniku po prvi će puta odlučivati žiri sastavljen od umjetnika i aktivista koji su zbog svog djelovanja morali iseliti iz zemalja u kojima su rođeni te program za djecu i mlade Buzz@teen kojim se želi senzibilizirati mlađe dobne skupine na europske filmove s kojima ne dolaze toliko često u doticaj.

Osim navedenih, o dobitnicima Propelera odlučivat će i Žiri mladih filmofila čiji rad i ove godine podržava HAVC. Između 40 prijavljenih kandidata odabrano je njih osam, a zaduženi su za gledanje, komentiranje i ocjenjivanje domaćih i stranih filmskih ostvarenja, aktivno sudjelovanje u anketama i diskusijama s filmskim autorima te pisanje blogova i recenzija. Riječ je o zajedničkom  projektu Pulskog filmskog festivala i Motovun Film Festivala, tako da odabranih osam ovog tjedna ocjenjuje filmove u Puli, a od vikenda sele u Motovun.

Početkom srpnja proglašeni su dobitnici počasnih nagrada Motovun Film Festivala. Dobitnik nagrade „50 godina” za pola stoljeća rada na filmu legendarni je hrvatski glazbenik Arsen Dedić, a njemu u čast prikazat će se dokumentarni film Moj Zanat Mladena Matičevića. Dobitnik nagrade Maverick jedan je od najvažnijih suvremenih ruskih redatelja – Andrej Zvjagincev, a obojica su i gosti ovogodišnjeg festivala.

U programu su istaknuta tri zanimljiva filma duža od tri sata: Žena policajca, Stratos (jedan od najčudnijih filmova grčkog „čudnog vala”) te Pleme koji na dosad neviđeni način, lišen ikakvog patroniziranja, prikazuje svijet gluhih. Selektorica glavnog programa Milena Zajović istaknula je film Varvari u režiji Ivana Ikića, žestoku srpsku dramu punu crnog humora i nasilja koja prikazuje život mladih u Mladenovcu. U glavnom programu tu je još: Jesu li visoki ljudi sretni? – animirani film o Noamu Chomskom, dok će se u programu „Život je performans” premijerno prikazati pseudodokumentarac 20.000 dana na zemlji o Nicku Caveu. Uz nagrađivane trilere i horore, iz programa se posebno ističu i filmovi Dječaštvo Richarda Linklatera sniman dugih 12 godina gdje se proces odrastanja i starenja glavnih glumaca odvija izravno pred kamerom te film Sve je izgubljeno u kojem glavni i jedini glumac Robert Redford, izgubljen na moru, izgovara jednu jedinu riječ.

U Motovun ove godine stižu i svjetski poznati fotograf i konceptualni umjetnik Ulay te redatelj Billyja Elliota Stephen Daldry. Ulay na 17. Motovunu gostuje kao protagonist filma Projekt: rak slovenskog redatelja Damjana Kozolea, koji prati njegov prolazak kroz proces kemoterapije te svojevrsni oproštajni obilazak prijatelja diljem svijeta, među kojima je bio i dirljiv susret s bivšom životnom i umjetničkom partnericom Marinom Abramović. Billy Elliot Stephena Daldryja jedan je od filmova koji se zauvijek upisao u povijest motovunskog festivala. Osim glavne nagrade Propeler 2000. godine, koja je Daldryjevom debitantskom dugometražnom filmu bila jedna od prvih nagrada uopće, Billy Elliot je netom poslije vizionarskog MFF-a nominiran za čak 13 nagrada BAFTA i tri Oscara. Inače, Billy je u Motovunu dobio i svoje kino, Kino Billy, koje se nalazi na mjestu nekadašnjeg Bambus bara.

Festival je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Sve detalje vezane uz glavni i popratni program ovogodišnjeg Motovun Film Festivala potražite na službenim stranicama.

Naslovne fotografije: Motovun Film Festival 2013., Andrej Zvjagincev, Nick Cave

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.