Preskoči na glavni sadržaj

15. DokuFest: nagrade hrvatskim filmovima Turizam! i Nešto o životu

Opservacijski dokumentarac Turizam! Tonćija Gaćine osvojio je nagradu za najboljeg nadolazećeg mladog filmaša (Best Balkan Newcomer Award), a kratkometražno ostvarenje Nešto o životu u režiji Nebojše Slijepčevića nagrađeno je posebnim priznanjem žirija u regionalnoj konkurenciji. Jubilarni Međunarodni festival dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest u Prizrenu na Kosovu održao se od 5. do 13. kolovoza. 

Žiri u sastavu Eric Hynes, Marek Septimus i Maria Bonsanti nagradu Turizmu! Tonćija Gaćine dodijelio je 'za film koji materiji pristupa s velikom osjetljivošću, humorom i humanošću; temi koju bi drugi redatelj jednostavno ismijao. Turizam! obuhvaća cjelokupni (turistički) ekosistem: od radnika do turista, od vode do zraka, s pažljivom, strpljivom i sveprisutnom kamerom. Ovo je filmski autor čiji ćemo rad s uzbuđenjem pratiti u budućnosti'. Uz režiju, Tonći Gaćina potpisuje scenarij i kameru, montažu Jan Klemsche, oblikovanje zvuka Martin Semenčić, grafički dizajn Ana Vuko, producent je Tibor Keser, a film je nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti Zagreb i Kino kluba Split. Film Turizam! prati upravo to - turizam u Splitu i male ljude, slabo vidljive, koji svim snagama pružaju usluge gostima u nadi za zaradom. Film ujedno istražuje i fenomen turizma kroz njegove ponekad rubne aktivnosti. 

Kratkometražnom dokumentarnom filmu Nešto o životu redatelja Nebojše Slijepčevića žiri (Eric Hynes, Marek Septimus i Maria Bonsanti) je odao priznanje zbog 'opservacije rađene s poštovanjem i velikom znatiželjom; kompaktnom ali dubokom portretu mlade žene koji posjeduje intimnost rođenu iz međusobne suradnje'. Uz režiju, Nebojša Slijepčević potpisuje scenarij i kameru, montažu je odradila Iva Kraljević, oblikovanje zvuka Alena Murar, producentica je Vanja Jambrović, a film je nastao u produkciji Restarta. Ovaj se dokumentarac bavi maloljetnim djevojkama koje uz pomoć odgajatelja u malom slavonskom selu pokušavaju promijeniti vlastite živote. 

Najboljim dokumentarnim filmom u regionalnoj konkurenciji (Balkan Dox) proglašen je film Dubina dva srpskog redatelja Ognjena Glavonića, žiri Međunarodne konkurencije dugometražnih dokumentarnih filmova najboljim je proglasio film Oleg and Rare Arts (Oleg y las raras artes) Španjolca Andrésa Duquea, a iz Španjolske dolazi i dobitnik Posebnog priznanja dugog dokumentarnog metra: On Football (O futebol) Sergija Oksmana. Najbolji kratkometražni dokumentarni film u međunarodnoj konkurenciji je Impressions of a War (La impresión de una guerra) u režiji Camiloa Restrepoa, a nagrada publike otišla je pak u ruke švicarskom redateljskom dvojcu Tino Glimmann i Jan Gollob za filmsko ovjekovječenje životnog projekta Kosovara Kadrija Batushe – prištinskog stambenog čardaka, Batusha’s House (Koha e Shfaqjes). 

Sve ostale detalje potražite na službenoj stranici festivala

Naslovna fotografija: dodjela nagrada 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.