Preskoči na glavni sadržaj

14. CinEast u Luksemburgu: Murina osvojila Grand Prix, Ljubav oko svijeta nagradu publike

Međunarodni žiri 14. Festivala srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma CinEast, koji se u Luksemburgu odvijao od 7. do 24. listopada, Grand Prix dodijelio je dugometražnom igranom prvijencu redateljice Antonete Alamat Kusijanović, Murina. Osim toga, dokumentarni film Ljubav oko svijeta Anđele i Davora Rostuhara osvojio je nagradu publike. 

"Glavna nagrada ide 'Murini', priči o odrastanju ispričana gracioznim žarom, s nevjerojatnim aranžmanom detalja," objasnio je odluku predsjednik žirija natjecateljskog programa CinEasta, rumunjski redatelj Radu Jude.

Osim Judea, u žiriju glavne konkurencije 'sjedili' su i češka redateljica Michaela Pavlátová, luksemburški producent i redatelj Nicolas Steil, luksemburška glumica i redateljica Larisa Faber i belgijska kodirektorica Međunarodnog filmskog festivala u Bruxellesu Céline Masset

Dugometražni igrani prvijenac Antonete Alamat Kusijanović, Murina, nedavno je osvojio i nagrade na Festivalu slovenskog filma u Portorožu, i to za najbolji zvuk (Julij Zornik) te za najbolji film prema izboru Art kino mreže Slovenije. 

Murina je nedavno ostvarila uspjeh i na Međunarodnom filmskom festivalu Hamptons u SAD-u, osvojivši nagradu za najbolji film, a u srpnju je film slavio i u Cannesu na kojem je nagrađen kao najbolje debitantsko ostvarenje festivala (Camera d'Or). Film je dosad prikazan na dvadesetak filmskih festivala diljem svijeta, a slijede projekcije na slovenskom LIFFE-u, Međunarodnom filmskom festivalu u  Tokiju, Filmskom festivalu u Sevilli, Golden Horse festivalu, Filmskom festivalu u Leidenu te Slobodnoj zoni u Beogradu. 

Uz redateljicu Antonetu Alamat Kusijanović, scenarij supotpisuje Frank Graziano. Producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara). 

Osim Murine, na CinEastu je nagradu osvojio i dugometražni dokumentarni film Ljubav oko svijeta Anđele i Davora Rostuhara. Luksemburška ga je publika, naime, proglasila najboljim filmom festivala. Film je na nedavno završenom bjelovarskom DOKUartu također osvojio nagradu publike, kao i na posljednjem ZagrebDoxu, dok je na Danima hrvatskog filma osvojio posebno priznanje. Film je nastao u produkciji Kluba za ekspedicionizam i kulturu KEK (Anđela i Davor Rostuhar), Drugog Plana (Nebojša Taraba, Miodrag Sila) i njemačke kuće Autentica (Patrick Hörl, Andreas Martin). 

Ovogodišnje, 14. izdanju CinEast festivala odvijalo se od 7. do 24. listopada u hibridnom formatu – u kinodvoranama diljem Luksemburga te online. Festivalska publika imala je prilike pogledati 55 dugometražna te 35 kratkometražna naslova iz Srednje i Istočne Europe. Osim nagrađenih filmova Murine i Ljubav oko svijeta, na festivalu su se prikazala još dva dugometražna hrvatska filma (manjinske koprodukcije Nebesa i Baksuzno bubanje ili bezumni pornić) te tri kratkometražna (Kazneni udaracMikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio i Sve te senzacije u mom trbuhu). 

Naslovne fotografije: dodjela nagrada 14. CinEasta

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.