Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na 14. izdanju CinEasta 

Ovogodišnje izdanje Festivala srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma CinEast odvija se, kao i prošle godine, u hibridnom formatu i to od 7. do 24. listopada. U sklopu raznih sekcija prikazat će se pregršt hrvatskih naslova, od kojih je jedan dio glavnog natjecateljskog programa. 

Murina Antonete Alamat Kusijanović na CinEastu prikazuje se u sklopu natjecateljskog programa čime konkurira za Grand Prix festivala te za posebno priznanje i nagradu žirija kritike. Dugometražni prvijenac dubrovačke redateljice svjetsku premijeru imao je u Cannesu, gdje je nagrađen Zlatnom kamerom (Camera d'Or) za najbolji debitantski film, a hrvatskoj se publici prvi put predstavio na Pulskom filmskom festivalu, na kojem se ovjenčao trima nagradama. Film se nedavno prikazao u konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala u Torontu (TIFF), kao i na festivalu u Bukureštu, na kojem je proglašen najboljim filmom. 

Producenti Murine su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara). 

Žirijem natjecateljskog programa ove godine predsjeda rumnjiski redatelj Radu Jude, čiji je film Baksuzno bubanje ili bezumni pornić nastao u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji (hrvatska koproducentica je Ankica Jurić Tilić, Kinorama), a koji se ove godine na Berlinaleu ovjenčao i prestižnim Zlatnim medvjedom. Film se također prikazuje na CinEastu, i to u sekciji FunnyEast namijenjenoj komedijama. 

Od hrvatskih dugometražnih filmova, na ovogodišnjem CinEastu, u sklopu sekcije Cinedocs, prikazat će se i dokumentarni naslov Ljubav oko svijeta Anđele i Davora Rostuhara. Film je na netom završenom bjelovarskom DOKUartu osvojio Nagradu publike, kao i na posljednjem ZagrebDoxu, dok je na Danima hrvatskog filma osvojio posebno priznanje. Film se trenutno prikazuje u kinima diljem zemlje, a raspored projekcija možete saznati ovdje

Osim Baksuznog bubanja, u programu FunnyEast prikazuje se još jedna hrvatska manjinska koprodukcija: Nebesa Srđana Dragojevića. Film nastaje u koprodukciji Srbije, Njemačke, Makedonije, Hrvatske i Slovenije. Hrvatski koproducent je Studio Dim (koproducentica je Darija Kulenović Gudan). Film je svjetsku premijeru imao u kolovozu, na prestižnom festivalu u Locarnu. 

U Locarnu je ove godine svjetsku premijeru imao i igrani film Roka Bičeka, Kazneni udarac, koji se također prikazuje na CinEastu i to u programu kratkometražnih filmova – Cineshorts. Film, snimljen po motivima iz romana 'Črna mati zemla' Kristiana Novaka te istoimenog dugometražnog filma koji se također priprema, nastaje u produkciji Antitalenta, uz koprodukciju s Cvinger filmom (Slovenija) i Zwinger filmom (Austrija). 

Uz Kazneni udarac, na CinEastu prikazuju se još dva hrvatska kratkometražna filma: eksperimentalno-dokumentarni Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio Igora Bezinovića i Ivane Pipal koji nastaje u produkciji hrvatskog Bonobostudija te srpske kuće Teorija na delu te animirani film Sve te senzacije u mom trbuhu Marka Dješke, Adriatic Animation produkcije (producent je Draško Ivezić) i koprodukcije portugalskog BAP animation studija. 

Cijeli program festivala možete pronaći ovdje

Ovogodišnje, 14. izdanju CinEast festivala odvija se od 7. do 24. listopada u hibridnom formatu – u kinodvoranama diljem Luksemburga te online. Festivalska će publika imati prilike pogledati 55 dugometražnih te 35 kratkometražnih naslova iz Srednje i Istočne Europe. 

Zemlja u fokusu CinEasta ove godine je Slovenija, a produkcijska kuća u fokusu je hrvatski Antitalent, čija su dva filma u ovogodišnjem programu (Murina i Kazneni udarac). Povodom toga, producent Danijel Pek gostovat će na prvoj festivalskoj projekciji Murine, koja je zakazana za 18. listopada u 19 sati. 

Više o festivalu možete pronaći na službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.