Preskoči na glavni sadržaj

Preventing Sexual  Violence In Conflict - PSVI

Incijativa za sprečavanje seksualnog nasilja u sukobima (Preventing Sexual  Violence In Conflict - PSVI), koju je 2012. osnovala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, ove je godine prvi put organizirala filmski festival kojem je cilj borba protiv stigmatizacije žrtava seksualnog nasilja (Fighting Stigma Through Film). U sklopu festivala održane su i filmske radionice na kojima je sudjelovala i redateljica Barbara Vekarić

PSVI tim odlučio je održati filmsku radionicu za mlade filmaše iz zemalja koje su bile pogođene ratnim sukobima. Iz Hrvatske je pozvana Barbara Vekarić, redateljica čiji je dugometražni prvijenac Aleksi ove godine premijerno prikazan na Pulskom filmskom festivalu. Radionica, koja se održavala u sklopu PSVI Film Festivala: Fighting Stigma Through Film kojem je cilj borba protiv stigmatizacije žrtava seksualnog nasilja, trajala je od 21. do 23. studenog u Londonu, a vodili su je istaknuti filmski profesionalci i akademici.

Fokus radionice bio je na praktičnim vještinama u procesu stvaranja filma, kao i na drugim aspektima kreativnog procesa uključujući i financije, vođenje projekta i važnost medija. Sudionici radionice razvijali su svoje vještine te naučili nove. 

Osim na radionicama, Vekarić je sudjelovala i u raspravi o ciljevima Inicijative uz bivšeg ministra vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Williama Haguea, koji je pokrenuo PSVI 2012. godine zajedno s Angelinom Jolie, posebnom izaslanicom Visokog povjerenstva UN-a za izbjeglice, ovogodišnjim dobitnikom Nobelove nagrade za borbu protiv upotrebe seksualnog nasilja kao oružja rata, Dr. Denisa Mukwege te uz Lorda Ahmada od Wimbledona, koji je specijalni izaslanik premijerke Therese May za PSVI.

Sudjelovanje redateljice Barbare Vekarić na festivalu, raspravi i radionici rezultat je prve suradnje između Hrvatskog audiovizualnog centra i Britanskog veleposlanstva u Hrvatskoj. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.