Preskoči na glavni sadržaj

MedFilmFest – festival mediteranskog filma u Rimu

Na 19. izdanju MedFilmFesta – festivala mediteranskog filma (od 21. do 30. lipnja 2013.) Hrvatska je bila počasni gost, čime se odala počast njezinom ulasku u Europsku Uniju. Veljku Bulajiću dodijeljena je nagrada za životno djelo, Halimin put osvojio je nagradu publike, a još su dva hrvatska filma prikazana u natjecateljskom programu.

Program 'Novi hrvatski film'

U suradnji i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Ministarstva vanjskih poslova i europskih intergracija MedFilmFest organizirao je program Novi hrvatski film u kojem je prikazano devet hrvatskih naslova svih rodova i vrsta:

Najavni spot programa hrvatskih filmova u Rimu moguće je pogledati na ovoj poveznici.

Veljko Bulajić – nagrada za životno djelo

Veljko Bulajić nagrađen je za životno djelo. U obrazloženju priznanja navodi se da je Bulajić prešao granice nacionalne kinematografije slobodnim i nesputanim pristupom te svojim smionim i impresivnim filmovima otvorio vrata svijeta kinematografiji bivše Jugoslavije i Hrvatske. Vezan za Italiju bogatim humanističkim odnosima, stavio je u središte svojih djela čovjeka u svim okolnostima i uvjetima, u ratu i miru. Nagrada za životno djelo Bulajiću je most između Mediterana i Europe.

Povodom priznanja u programu Tribute to... prikazani su Bulajićevi filmovi Bitka na Neretvi i Libertas, koje je redatelj osobno predstavio publici.

Natjecateljski program

Tri hrvatska filma uvrštena su u natjecateljske programe festivala. Dokumentarac Blokada Igora Bezinovića bio je uvršten u Međunarodni dokumentarni program, a animirani film Zašto slonovi? Marka Meštrovića u Međunarodni kratkometražni program.

Dugometražni igrani film Halimin put Arsena A. Ostojića, koji je prikazan u Međunarodnom natjecateljskom programu, osvojio je Nagradu publike koju dodjeljuje sedmeročlani multikulturalni žiri. U svom obrazloženju žiri navodi da se nagrada dodjeljuje za sposobnost i umijeće kojim uspijeva kreirati snažnu empatiju između gledatelja i likova, obrađujući tako kompleksne teme poput rata sa svojim razornim posljedicama i konfliktnim društveno-obiteljskim silnicama, odigranim sa snažnim emotivnih izražajem. Žiri je posebno pozdravio duboku senzibilnost kojom film naglašava nesvakidašnju snagu, hrabrost i mogućnosti svijeta žena.

Ostali hrvatski sudionici

Producent Ivan Kelava (Košnice) sudjelovao je u žiriju za Međunarodni kratkometražni program koji je sastavljen od studenata i zatvorenika iz institucija diljem Italije uključenih u projekt METHEXIS posvećen promicanju inkluzije i interkulturalnog dijaloga. O dobitniku Nagrade Methexis studenti i zatvorenici odlučivali su na završnoj plenarnoj sesiji u jednom od talijanskih zatvora.

Hrvatski veleposlanik u Italiji Damir Grubiša primio posebnu plaketu za doprinos festivalu i razvoju veza između Hrvatske i Italije.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.