Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi i filmaši na 66. Berlinaleu

Od 11. do 21. veljače 2016. održava se 66. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu. U sklopu programa Panorama svoju svjetsku premijeru imat će dugometražni igrani film S one strane, dok će se unutar programa European Shooting Stars, koji svake godine za vrijeme Berlinalea predstavlja nove glumačke nade europske kinematografije, predstaviti hrvatska glumica Tihana Lazović. Na platformi za umrežavanje Berlinale Talents i ove će se godine predstaviti dva hrvatska filmska profesionalca: redateljica i scenaristica Antoneta Alamat Kusijanović i producent Tibor Keser. 

'S one strane' u programu Panorama 

Dugometražni film S one strane redatelja Zrinka Ogreste dio je službenog programa Panorama, tradicionalno usmjerenog na filmove s jakim autorskim vizijama. Ova napeta psihološka drama nastala je prema scenariju Mate Matišića i Zrinka Ogreste, a prati patronažnu sestru Vesnu koja se se s djecom prije 20 godina preselila u Zagreb, bježeći od događaja koji su im gotovo uništili živote. Nakon jednog neočekivanog poziva, međutim, na površinu ispliva tajna koju je kroz sve te godine nastojala skriti. Glavne uloge tumače Ksenija Marinković i Lazar Ristovski, dok se u ostalima pojavljuju Tihana Lazović, Robert Budak, Toni Šestan, Tena Jeić Gajski, Vinko Kraljević, Marija Tadić, Alen Liverić i drugi. 

 Vremena prikazivanja:  

14. veljače 2016. 22:30 sati, CinemaxX 7 (E)
15. veljače 2016. 20:15 sati, CineStar 3 (E)
16. veljače 2016. 14:00 sati, International (E)
20. veljače 2016. 17:00 sati, Zoo Palast 2 (E)
21. veljače 2016. 17:45 sati, CineStar 3 (E)

European Shooting Star 2016.: Tihana Lazović 

Ponajviše zahvaljujući svome nastupu u Zvizdanu Dalibora Matanića (Kinorama), Tihana Lazović postala je jedan od 10 ovogodišnjih sudionika European Shooting Stars, programa usmjerenog na promociju mladih europskih glumačkih talenata. Program će se odvijati tijekom prvog vikenda 66. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, gdje će sudionici imati priliku upoznati se s nekim od najznačajnijih europskih casting agenata, casting directora i ostalih ključnih imena europske filmske industrije. Tihana Lazović treća je hrvatska glumica koja je sudionica ovog projekta (Marija Škaričić sudjelovala je 2011., a Zrinka Cvitešić 2010. godine), a među deset ovogodišnjih kandidata nalaze se i mladi glumci iz dviju hrvatskih manjinskih koprodukcija: Atli Óskar Fjalarsson iz Vrabaca Rúnara Rúnarssona (MP filmska produkcija) i Daphné Patakia iz Treme Yorgosa Zoisa (JDP i Nukleus film). Cjeloviti popis potražite na ovoj poveznici

Berlinale Talents: Antoneta Alamat Kusijanović i Tibor Keser

U sklopu programa Berlinale Talents, platforme usmjerene umrežavanju i usavršavanju, predstavit će se i dva hrvatska filmska profesionalca. Redateljica, scenaristica i producentica Antoneta Alamat Kusijanović potpisuje nekoliko kratkometražnih filmova. Trenutno živi na relaciji New York–Dubrovnik, a surađivala je s mnogobrojnim svjetski priznatim filmskim kompanijama (NBC, Green Street Films, Sony Pictures Classic, Universal Pictures, Stark Film, Sundance Channel...). Tibor Keser od 2014. godine radi u Restartu kao producent i izvršni producent na velikom broju projekata u svim fazama. Polaznik je brojnih radionica u zemlji i inozemstvu među kojima i Sarajevo Talent Campusa 2013 i EURODOC 2015. Član je Kino Kluba Split. Surađuje kao predavač sa scenarističkim klubom Palunko u sklopu Hrvatskog filmskog saveza.

European Film Market

U sklopu festivala održava se i sajam audiovizualne industrije European Film Market (EFM). Hrvatski audiovizualni centar na sajmu će imati svoj štand u muzeju Martin-Gropius-Bau, gdje će zainteresirani festivalski selektori, distributeri i ostali filmski profesionalci moći dobiti sve informacije o suvremenoj hrvatskoj kinematografiji. Za potrebe promocije i plasmana izdana je i posebna publikacija Keep an Eye on Croatian Features: Berlinale 2016, namijenjena dugometražnim filmovima čiji se završetak planira do svibnja 2016., a koja se može preuzeti u privitku koji se nalazi s desne strane teksta. 

Na EFM-u su također organizirane i sajamske projekcije filmova Život je truba Antonia Nuića, S one strane Zrinka Ogreste i Narodni heroj Ljiljan Vidić Ivana-Gorana Viteza namijenjene distributerima, selektorima, kupcima i ostalim filmskim profesionalcima.

 Raspored projekcija  

Život je truba, 11. veljače 2016. 12.45 sati, CinemaxX 9
S one strane, 13. veljače 2016. 13.00 sati, CinemaxX 13; 15. veljače 2016. 14.30 sati, CineStar 2
Narodni heroj Ljiljan Vidić, 16. veljače 2016. 11.10 sati, CinemaxX 2

66. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu održat će se od 11. do 21. veljače 2016. godine, a više informacija o programu potražite na njegovoj službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.