Preskoči na glavni sadržaj

42. Međunarodni festival animiranog filma u Annecyju

Biciklisti su uvršeni u službenu konkurenciju, a „Stranac“ u mojoj glavi prikazuje se u konkurenciji studentskih kratkometražnih filmova 42. izdanja Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju, jedne od najpoznatijih i najcjenjenijih smotri animacije. Festival se u francuskom gradu Annecyju održao od 11. do 16. lipnja.

Režiju, scenarij i montažu Biciklista potpisuje Veljko Popović, a riječ je o komediji začinjenoj erotikom i ljetnim bojama koja zahvaća duh malog mediteranskog grada inspiriranoj slikarstvom Vaska Lipovca. Na animaciji su radili Goran Stojnić, Chloe Roux, Lucija Bužančić, Sander Joon i Mario Vrandečić, a na kompozitingu Sina Jakelic, Gordan Mihalec i Darko Kokić. Za glazbu su zaduženi Pablo Pico, Siniša Jakelić i Nikola Džaja, a dizajn zvuka radio je Jean-Baptiste Saint Pol. Producenti su Milivoj Popović i Veljko Popović (Lemonade 3D), a koproducenti Patrick Hernandez (Bagan Films) i Lado Skorin (3D2D Animatori). Film nastaje u koprodukciji Hrvatske i Francuske, a za distribuciju je zadužen zagrebački Bonobostudio. 

U natjecateljskom programu studentskih filmova prikazat će se „Stranac“ u mojoj glavi Petre Balekić - animirani pokušaj autoričine rekonstrukcije Camuseva 'Stranca', romana koji je čitala prije dvanaest godina. Uz režiju, Petra Balekić potpisuje scenarij, animaciju i montažu dok je za  oblikovanje zvuka i glazbu bio zadužen Vjeran Šalamon. Producenti su Aleksandar Battista Ilić i Vinko Brešan, a film nastaje u produkciji Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i Zagreb filma. Oba filma podržana su i od strane Hrvatskog audiovizualnog centra.

U programu izvan konkurencije 42. izdanja Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju prikazuje se i debitantski dugometražni film Anje Komfel Chris The Swiss, nastao u švicarsko-hrvatsko-njemačko-finskoj koprodukciji  (hrvatski koproducent je Siniša Juričić, Nukleus film). Chris The Swiss je premijeru imao na 'Tjednu kritike' na Filmskom festivalu u Cannesu. 

Više o aktualnoj domaćoj animaciji možete pronaći i u našoj publikaciji na engleskom jeziku 'Croatian animation 2018'. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.