Preskoči na glavni sadržaj

Cannes 

67. Filmski festival u Cannesu: Kokoška u Tjednu kritike, Vanja Jambrović sudionica programa Producers on the Move, Houston, imamo problem na pitching forumu NEXT.

Od 14. do 25. svibnja 2014. održava se 67. izdanje Filmskog festivala u Cannesu. Kratkometražni film Kokoška prikazat će se u natjecateljskom programu 53. Tjedna kritike, dok će producentica Vanja Jambrović i slovensko-hrvatska manjinska koprodukcija Houston, imamo problem sudjelovati u razvojnim programima industrijskog dijela festivala. Hrvatski audiovizualni centar nastavlja s promidžbenim aktivnostima, a hrvatski su filmovi i ove godine prisutni na Filmskom sajmu te na platformama Short Film Corner i Cinando.

'Kokoška' u 53. Tjednu kritike

Natjecateljski program 53. Tjedna kritike u svome će natjecateljskom programu kratkometražnog filma prikazati Kokošku, njemačko-hrvatsku koprodukciju u režiji Une Gunjak čija se radnja odvija u okupiranom Sarajevu. Film je u cijelosti snimljen u Zagrebu, a njegov hrvatski producent je Siniša Juričić iz Nukleus filma, koji stoji i iza Posljednjih ambulantnih kola Sofije – hrvatske manjinske koprodukcije koja je prije dvije godine premijerno prikazana u Tjednu kritike, gdje je i nagrađena s France 4 Visionary Award.

Vanja Jambrović i 'Houston, imamo problem' na Filmskom sajmu

Hrvatska je zastupljena i u programima Filmskog sajma (Le Marché du film). Vanja Jambrović, producentica dokumentarnih uspješnica Gangster te voli i Muški film, sudjelovat će u Producers on the Move, inicijativi koju je pokrenuo European Film Promotion u svrhu profesionalnog razvoja i umrežavanja talentiranih i uspješnih europskih producenata.

Slovensko-hrvatski dokumentarno-igrani film Houston, imamo problem redatelja Žige Virca u produkciji Siniše Juričića (Nukleus film) jedan je od četiri projekta odabranih za sudjelovanje u pitching dijelu programa NEXT. Radi se o programu koji je Filmski sajam suorganizirao s prvim europskim krosmedijskim sajmom Cross Video Days, a čija je namjera poticati inovacije u filmskoj umjetnosti. Podsjetimo, Houston, imamo problem bavi se urbanim mitom prema kojem je Tito spasio ugled SAD-a u svemirskoj utrci.

Hrvatski audiovizualni centar u Cannesu

Hrvatski audiovizualni centar već sedmu godinu predstavljat će hrvatsku kinematografiju u sklopu Filmskoga sajma. Predstavnici HAVC-a će kroz publikacije, sastanke i posebne market-prijekcije filmskim profesionalcima na sajmu – kupcima i festivalskim selektorima – ponuditi dovršene hrvatske filmove svih rodova i vrsta. U sklopu market-projekcija bit će prikazani Kauboji Tomislava Mršića, Majstori Dalibora Matanića, Zagreb Cappuccino Vanje Sviličić te finsko-hrvatski Domoljub Arta Halonena, u svrhu što boljeg plasmana na međunarodnoj filmskoj sceni.

Predstavnici Centra održat će sastanke vezane uz izvoz hrvatskih filmskih usluga i buduće manjinske i većinske koprodukcije. Vezano uz pripremu stranih investicija u novi hrvatski filmski studio pregovarat će se s mogućim partnerima. HAVC će također biti na raspolaganju – kao logistička i lobistička podrška – svim hrvatskim autorima i producentima koji će ove godine u Cannesu pregovarati o svojim tekućim i budućim poslovima. S obzirom na aktualna politička i industrijska zbivanja (prva godina programa Kreativna Europa, prodor Netflixa na europsko tržište), u Cannesu će se održati sjednice i sastanci svih ključnih europskih i svjetskih filmskih organizacija i profesionalnih koordinacija. Hrvatska i predstavnici HAVC-a u većini ovih platformi imaju zapaženu ulogu.

Short Film Corner i Cinando

Deset hrvatskih kratkometražnih filmova iz 2013. i 2014. godine bit će dostupno i na Short Film Corneru – platformi za susrete, umrežavanje, razmjenu ideja i promociju među filmskim profesionalcima s kratkometražne filmske scene, a neki će noviji naslovi biti dostupni i na Cinandu, trajnoj filmskoj bazi namijenjenoj profesionalcima iz industrije.

67. izdanje Filmskog festivala u Cannesu održava se od 14. do 25. svibnja, a Filmskog sajma od 14. do 23. svibnja. Više informacija o programu potražite na službenim stranicama festivala.

Kompletan popis dostupnih naslova nalazi se u publikaciji koja se može preuzeti na ovoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.