Preskoči na glavni sadržaj

European Shooting Stars 2016: Tihana Lazović izabrana među deset najperspektivnijih mladih europskih glumica

Hrvatska glumica Tihana Lazović uvrštena je među deset najboljih mladih europskih glumaca i glumica u sklopu European Shooting Stars, programa koji svake godine za vrijeme Berlinalea predstavlja nove glumačke nade europske kinematografije. Tihana Lazović odabrana je ponajviše zahvaljujući svome nastupu u Zvizdanu Dalibora Matanića, koji je prethodne godine prikazan i nagrađen na Filmskom festivalu u Cannesu.

Program se odvijao tijekom prvog vikenda 66. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, gdje su sudionici imati priliku upoznati se s nekim od najznačajnijih europskih casting agenata, casting directora i ostalih ključnih sudionika europske filmske industrije. Ceremonija dodjele održana je 15. veljače u Berlinale Palastu uoči svjetske premijere filma iz glavnog natjecateljskog programa Alone in Berlin redatelja Vincenta Péreza.

Tihana Lazović treća je hrvatska glumica koja je sudionica ovog projekta (Marija Škaričić sudjelovala je 2011., a Zrinka Cvitešić 2010. godine), a priznanje Shooting Stars ove su godine dobili i mladi glumci iz dviju hrvatskih manjinskih koprodukcija: Atli Óskar Fjalarsson iz Vrabaca islandskog redatelja Rúnara Rúnarssona (MP filmska produkcija) i Daphné Patakia iz Treme grčkog redatelja Yorgosa Zoisa (JDP i Nukleus film). Ostali sudionici projekta European Shooting Stars 2016 bili su: Martha Canga Antonio (Belgija), Lou de Laâge (Francuska), Jella Haase (Njemačka), Sara Serraiocco (Italija), Reinout Scholten van Aschat (Nizozemska), María Valverde (Španjolska) i Kacey Mottet Klein (Švicarska).

Dosadašnje statistike pokazuju da je osam od deset sudionika programa Shooting Stars dobilo priliku za audiciju koja je dovela do njihovog angažmana u međunarodnim koprodukcijama. Najpoznatiji primjeri uključuju njemačkog glumca Daniela Brühla i švedsku glumicu Aliciu Vikander, koja je ove godine nagrađena Oscarom u kategoriji najbolje sporedne glumice u filmu Dankinja (The Danish Girl, 2015).

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.