Preskoči na glavni sadržaj

Najkraći dan u godini – Treći maraton kratkometražnih filmova 2015. 

Treću godinu zaredom u kinodvoranama diljem Hrvatske održat će se Maraton kratkometražnih filmova, kojim se povodom najkraćeg dana u godini slavi kratka filmska forma. Ove godine maraton traje od 18. do 21. prosinca, odvija se u 23 kina u 19 gradova, a posebne projekcije na otvorenom organizirane su u Zagrebu te po prvi put u Splitu! Ulaz na sva događanja je besplatan. 

Ukupno će na trećem Maratonu kratkometražnih filmova biti prikazano više od 20 naslova podijeljenih u četiri programa: 'Hrvatski maratonci I i II' donose recentno nagrađivane domaće 'kratkiše', 'Priče iz prirode' donose europske naslove namijenjene najmlađim gledateljima, dok 'Prvi filmovi poznatih redatelja' donose kratkometražne naslove četiri francuska renomirana autora.

Program 3. Maratona kratkometražnih filmova 

'Hrvatski maratonci I i II' 

Piknik, koji je u konkurenciji od 15 filmova na svečanoj ceremoniji u Berlinu nagrađen europskim Oscarom za najbolji kratki film, govori o 15-godišnjaku koji u društvu nadzornika socijalne službe odlazi u posjet ocu na izdržavanju zatvorske kazne u poluotvorenom odjelu kaznionice na Igmanu, ali zbog prometne gužve kasne pa posjet traje kraće od planiranog. No, Piknik nije jedini nagrađivani hrvatski naslov kojeg će publika Maratona imati priliku vidjeti. U programu 'Hrvatski maratonci I' bit će prikazana i Belladonna autorice Dubravke Turić, koja je za svoj debitantski film osvojila nagradu za najbolji kratki film u programu Horizonti filmskog festivala u Veneciji. Belladonna priča o tri različite žene koje se susreću u oftamološkoj klinici gdje, potpuno neočekivano, doživljavaju trenutak bliskosti, a film će uskoro predstavljati Hrvatsku na filmskom festivalu Sundance!

Među 11 odabranih naslova su još i Da je kuća dobra i vuk bi je imao Hane Jušić te Zvjerka Daine O. Pusić, premijerno prikazani na važnim festivalima u Rotterdamu i Tellurideu, Medo mali Igora Jelinovića proglašen najboljim kratkim filmom u regiji na festivalu u Novom Sadu, te dokumentarni Riba ribi grize rep Nevena Hitreca.

Tu su i filmovi koji su protekle godine predstavljali domaću animaciju na nizu svjetskih festivala: Život s Hermanom H. Rottom Chintis Lundgren, Tu tamo Alexandera Stewarta, Simulacra Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, Levitacija Marka Meštrovića i Vučje igre Jelene Oroz.

'Priče iz prirode' 

Roditelji koji vikend 18., 19. i 20. prosinca odluče provesti u kinu sa svojim najmlađima mogu ih upoznati s čarobnim svijetom animacije, i to s naslovima koji dolaze iz Hrvatske, Španjolske, Švicarske, Francuske, Njemačke i Italije. Na programu su Slatki snovi Dinka Kumanovića, crtić koji prikazuje slučajan susret kućnog hrčka i para vjeverica; zatim Nebo španjolskog autora Jorge Garcíe Velayosa, putovanje kroz prirodu s lišćem i ribicama; Ptičica i vjeverica autorice Lene von Doehren, crtić o potjeri kroz šumu između ptičice i vjeverice; Rukavica autorice Clémentine Robach koja govori o unuci i djedu koji grade kućicu za ptice kako bi lakše preživjele zimu; Zebra autorice Julie Ocker koja donosi priču o zebri čije pruge iznenada promijene oblik, te Gusjenica i kokoš autorica Michele Donini i Katye Rinaldi, koje pričaju priču o prijateljstvu gusjenice i kokoške.

'Prvi filmovi poznatih redatelja' 

Ovaj program donosi prve radove Jean-Luc Godarda (Svi se dečki zovu Patrik, 1959.), Jeana Roucha (Udovice od 15 godina, 1967.), Françoisa Reichenbacha (U spomen rocka, 1963.) i Laurenta Canteta (Svi na prosvjede, 1995.).

Zagrijavanje za Maraton 'kratkiša' počinje projekcijama na otvorenom u Zagrebu i Splitu!

Slavlje najkraćeg dana u godini počet će u petak 18. prosinca, s početkom u 18 sati, kada će građani Splita i Zagreba u adventskom ugođaju vidjeti probrane domaće naslove i zagrijati se za 'maratonski' filmski program u njihovim gradskim kinima. U Zagrebu će se projekcija na otvorenom odvijati u sklopu Adventa na Europskom trgu, dok će se splitska događati kod kućica na Rivi. 

Zagrebački program na otvorenom počinje u 18 sati, projekcijama animiranih filmova za najmlađe - klasicima Zagrebačke škole crtanog filma, nakon čega slijede domaći zabavni i nagrađivani naslovi svih rodova. Klasici Zagrebačke škole crtanog filma donose Ples gorila Milana Blažekovića, Abra kadabru Dušana Vukotića, Čudnu pticu Borivoja Dovnikovića – Borde, Male i velike Zlatka Grgića te Balthazar "Ulični svirači" Milana Blažekovića. Nakon toga slijede dva bloka nagrađivanih naslova; na rasporedu u sklopu prvog bloka pikazat će se animirani filmovi Tajni laboratorij Nikole Tesle Bruna Razuma i Cura koja je voljela bajke Čejen Černić, te igrani Tek tako Sanje Milardović i Mirta uči statistiku Gorana Dukića iz 1991. godine. U drugom bloku na repertoaru su Kava s džemom Filipa Peruzovića, Životinjsko carstvo Igora Šeregija te kratkometražni dokumentarni film Autofocus Borisa Poljaka, ovjenčan Kristalnim globusom na uglednom festivalu u Karlovim Varima. Maraton kratkometražnih filmova će se tijekom vikenda nastaviti projekcijama u Kinu Europa, Kino Metropolis MSU, Dokukino KIC i SC Zagreb - MM centru. 

U Splitu će filmski maraton započeti također u petak 18. prosinca u 18 sati, na centralnoj pozornici splitske Rive. Posjetitelji popularnih kućica vidjet će klasike Zagrebačke škole crtanog filma (Ples gorila, Abra kadabra, Čudna ptica, Mali i veliki,Balthazar "Ulični svirači"), nakon čega slijede komedije i vrhunska filmska ostvarenja lokalne tematike kao što su Teleport Zovko Predraga Ličine, Priča o Mari iz Velog Varoša Igora Šeregija, Autofocus Borisa Poljaka i Dove Sei Amor Mio Veljka Popovića. U pauzama između filmskih projekcija publiku će uveseljavati i poznati filmski glazbeni hitovi. Maraton će se tijekom vikenda nastaviti u splitskom kinu Karaman i kinoteci Zlatna vrata.

Također, ovim će se Maratonom kratkometražnih filmova splitskoj publici predstaviti nova organizacijska i programska suradnja između Kina Karaman, kinoteke Zlatna vrata i Festivala mediteranskog filma Split, koji ovim programom najavljuju novi projekt splitskih gradskih kina koji će svaki mjesec publici donositi nove i zanimljive programe, premijere, gostovanja i prestižna filmska događanja. 

Maraton kratkometražnih filmova odvija se paralelno u 13 zemalja diljem Europe, a u Hrvatskoj je organiziran u suradnji Hrvatskog audiovizualnog centra i Kino mreže. 

Gradovi i kina koja sudjeluju u trećem Maratonu kratkometražnih filmova su Rijeka (Art kino Croatia), Zagreb (Kino Europa, Kino Metropolis MSU, Dokukino KIC, SC Zagreb - MM centar), Osijek (Kinematografi Osijek/caffe bar Pepermint), Sisak (Dom kulture Kristalna kocka vedrine), Split (Kino Karaman i Kinoteka Zlatna vrata), Kutina (Kino Moslavina), Pakrac (Kino Hrvatski dom), Velika Gorica (Kino Gorica), Varaždin (Kino Galerija), Pula (Kino Valli), Čakovec (Centar za kulturu Čakovec), Novska (Kino Novska), Sinj (Gradsko kino Sinj), Zabok (Kino Zabok), Koprivnica (Kino Velebit), Samobor (Pučko otvoreno učilište Samobor), Daruvar (Kino '30. svibnja'), Dubrovnik (Kinematografi Dubrovnik – dvorana Visia/Luža) i Sveti Ivan Zelina (Pučko otvoreno učilište Sv. Ivan Zelina). Raspored projekcija u kinima možete pronaći na njihovim službenim ili Facebook stranicama. 

Raspored projekcija na otvorenom u Zagrebu i Splitu te fotografije iz filmova i lanjskog Maratona na Europskom trgu možete pronaći na ovoj poveznici, a raspored projekcija na otvorenom u Zagrebu i Splitu potražite na poveznici s desne strane teksta. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.