Preskoči na glavni sadržaj

Košnice u 23 nezavisna digitalizirana kina za pomoć Gunji

Uslijed katastrofa koje su pogodile istok naše zemlje i HAVC se uključio u pomoć ugroženima na poplavljenim područjima humanitarnom projekcijom filma Košnice, koju realizira u suradnji s čak 23 nezavisnih digitaliziranih kina diljem Hrvatske. Film će se prikazivati u subotu 31. svibnja, a riječ je o dugometražnom omnibusu studenata filmskih akademija iz Zagreba, Jeruzalema, Londona, Kölna i Praga. Glavni producent filma je Ivan Kelava koji je porijeklom iz Gunje, zbog čega smo se i odlučili upravo za ovaj film. 

Uz to, na prikazivanje Košnica potakla nas je i koprodukcija pet filmskih Akademija koja na neki način podsjeća na ovu nesretnu situaciju koja je spojila sve stanovnike Hrvatske i pokazala da se u najtežim situacijama vođeni višim ciljem svi ujedinjavamo kako bismo pomogli onima kojima je to najpotrebnije. 

Redatelji pet filmskih priča su Igor Šeregi (Hrvatska), Michael Carson Lennox (Velika Britanija), Boaz Debby (Izrael), Tomaš Kratochvil (Češka) te Simon Dolensky (Njemačka), a film je, uz ADU iz Zagreba, okupio četiri svjetski poznate filmske škole: National Film and Television School iz Londona, jedno od najprestižnijih mjesta za učenje filma na svijetu, zatim Sam Spiegel Film and Television School iz Jeruzalema, Internationale Filmschule iz Kölna, respektabilnu njemačku školu te FAMU Prag, vjerojatno najslavniju svjetsku filmsku školu koju su završili i mnogi redatelji s ovih prostora.

Svoju hrvatsku premijeru film je imao u nacionalnom programu 59. Pulskog filmskog festivala, a međunarodnu u popratnom programu 60. Međunarodnog filmskog festivala u San Sebastianu. Sufinanciran je sredstvima HAVC-a, MEDIA deska Hrvatske i sponzora. Film je nastao kao Kelavin diplomski rad, pod mentorstvom Damira Terešaka, filmskog producenta poznatog po nagrađivanom filmu Armin

Košnice govore o petero junaka u pet različitih gradova na putu do posla koji, dok se bave svakodnevnim brigama, putem radija prate vijest o tajanstvenom nestanku pčela. 

Sav prihod od ulaznica bit će doniran za pomoć stanovnicima Gunje.

Košnice će se prikazivati u Centru za kulturu Čakovec, kinu 30. svibnja u Daruvaru, kinu Korzo u Gospiću, kinu Velebit u Koprivnici, Centru za kulturu Korčula, kinu Moslavina u Kutini, Pučkom otvorenom učilištu Novska, kinu Urania u Osijeku, kinu Hrvatski dom u Pakracu, kinu Spomen dom u Pazinu, Pučkom otvorenom učilištu Poreč, kinu Valli u Puli, Art-kinu Croatia u Rijeci, kinu Antonio Gandusio u Rovinju, Pučkom otvorenom učilištu Samobor, Domu kulture Kristalna kocka vedrine u Sisku, kinu Karaman i Kinoteci Zlatna vrata u Splitu, Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica, Pučkom otvorenom učilištu Zabok te kinima Europa, Tuškanac i Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Svi koji ne mogu sudjelovati na projekcijama novac mogu uplatiti na poseban broj žiro-računa Općine Gunja: HR0924850031500005992

Pomoći možete i pozivom na donacijski telefon 060 90 11 – jednim pozivom donirate 6,25 kuna (PDV uključen). 

U prilogu ovog teksta možete preuzeti promotivni plakat, a raspored projekcija potražite na linku ispod. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.