Preskoči na glavni sadržaj

Znak na Kajinu

view in english
  • 2010.
  • 67'
  • video
  • boja

Ana Magaš je mlada žena koju su osudili na osam godina zatvora zbog ubojstva supruga Lucijana u samoobrani. Nakon tri godine provedene u zatvoru predsjednik republike Stjepan Mesić pomilovao je Anu. Kada se vratila u svoj grad Zadar, shvatila je da borba za njezina prava i ‘normalan život’ tek počinje. Ana je svjesna da bi bilo previše očekivati da joj daju da živi sa sinom. Čak i kada bi socijalni radnici nju odredili kao njegovu skrbnicu, sin je ne želi vidjeti. Nakon izlaska iz zatvora za nju počinju nov život, bitka za sina, nalaženje stana, posla, suočavanje sa stvarnošću ‘slobode’ i nova očekivanja.

Režija
Tihana Kopsa, Ljiljana Šišmanović
Scenarij
Tihana Kopsa, Ljiljana Šišmanović
Kamera
Tihana Kopsa
Producent
Damir Terešak
Produkcija
MaXima film

Ljiljana Šišmanović (1970.) je hrvatska redateljica i scenaristica. od 1994. godine radi na Hrvatskoj radioteleviziji kao urednica u Programu za kulturu. Članica je Društva hrvatskih filmskih redatelja. Autorica je tridesetak dokumentarnih filmova, većinom u produkciji HRT-a. Dobitnica je Nagrade žirija za najbolji scenarij na 13. Danima hrvatskog filma za Anine pjesme 2003. godine. Dokumentarci (od kojih su najpoznatiji Posljednji zaljev Panonskog mora iz 2002. i Znak na Kajinu iz 2010. koji je korežirala s Tihanom Kopsa) su joj prikazivani u službenoj konkurenciji domaćih i inozemnih festivala. Radila je kao asistent režije Zrinku Ogresti na dugometražnom igranom filmu Iza stakla (2007.)

Izbor iz filmografije – Ljiljana Šišmanović (1970.)

  • Znak na Kajinu (2010., s Tihanom Kopsom) – dugometražni dokumentarni
  • Polusestra (2006.) – kratkometražni dokumentarni
  • Posljednji zaljev Panonskog mora (2002.) – dugometražni dokumentarni
  • Sasvetani, Rokovci, Mihovilci (2002.) – kratkometražni dokumentarni


Tihana Kopsa (1971.) za Obrazovni program Hrvatske televizije počela je raditi 1995. godine. Ondje je od 1995. do 2000. radila kao prva pomoćnica redatelja. Godine 2000. počela se baviti režijom. U zadnjih devet godina režirala je više od 40 dokumentarnih filmova, dokumentarnih serija, obrazovnih i znanstvenih emisija i reportaža.

Katalog hrvatskih filmova

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.