Preskoči na glavni sadržaj

Vesla

view in english
  • 2011.
  • 9'30"
  • digibeta, beta SP
  • 2D, 3D
  • boja

Svatko nosi neko svoje blago, nešto čemu je odan, nešto što čuva u svojim rukama. Što vrijedno kao blago, što nas mijenja, natkriljuje i prekoračuje okvire vremena i kraja. Vesla su alegorija o odrastanju i odanosti, priča prati dječaka i njegovu plišanu igračku koju predaje veslaru da je preveze u neki drugi svijet, ali umjesto da se oprosti od igračke, oni zajedno kreću na putovanje – prelazeći jezera, šume, gradove, planine. Odvajajući se od zemaljskoga, izranjajući iznad oblaka...

Režija
Zdenko Bašić, Manuel Šumberac
Scenarij
Zdenko Bašić, Manuel Šumberac
Animacija
Zdenko Bašić, Manuel Šumberac
Dizajn likova
Zdenko Bašić, Manuel Šumberac
Kompoziting
Zdenko Bašić, Manuel Šumberac
Kamera
Filip Čargonja, Filip Filković
Montaža
Filip Filković
Glazba
Zlatan Stipišić Gibonni
Oblikovanje zvuka
Željko Veljković
Uloge
Borna Kostelac
Producentica
Nives Zemba
Produkcija
TOUT VA BIEN!productions

Zdenko Bašić (1980.) dobio je priznanje za najboljeg diplomanta ALU za film Anđeli u snijegu. Dobitnik je prestižnih nagrada za ilustraciju: Ovca u kutiji za najbolju ilustraciju 2006., Kiklop 2006., Nagrada Grigor Vitez za najbolju ilustraciju 2008. te nagrada na 1. Svjetskom bijenalu ilustracije u Zagrebu. Godine 2010. njegov animirani film Guliver osvojio je nagradu Oktavijan na Danima hrvatskog filma, a 2009. Grand prix za najbolji film i nagradu za najbolji kratki film na Međunarodnom filmskom festivalu Libertas u Dubrovniku. Godine 2009. ULUPUH ga je proglasio najboljim mladim umjetnikom, a za animirani videospot Žeđam (izvođač: Gibonni) Zdenko Bašić je 2010. nagrađen Porinom za najbolji videospot.

Manuel Šumberac (1988.) od 2008. do 2009. radi kao glavni animator na kratkometražnom filmu Guliver autora Zdenka Bašića. Realizirao je autorske animirane filmove Escargot (2010.), Vesla (2011., kored. Zdenko Bašić), U sjeni (2011.) i Mehaničko srce (2013.). Sa Zdenkom Bašićem realizira i tri animirana glazbena videa za hrvatskog glazbenika Gibonnija: Žeđam, Toleranca i Vesla na vodi. Za film Escargot osvaja drugu nagradu na 42. Reviji hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva te prvu nagradu na festivalu Balkans Beyond Borders. Za animirani videospot Žeđam 2010. osvaja glazbenu nagradu Porin za najbolji videospot.

Katalog hrvatskih filmova

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.