Preskoči na glavni sadržaj

Slovenka

view in english
  • SI, HR, DE, RS, MK
  • 2009.
  • 87'
  • 35 mm
  • boja
  • slovenski

Ljubljana 2008. godine, vrijeme predsjedavanja Slovenije Europskom Unijom. Alexandra je 23-godišnja studentica engleskog jezika i književnosti. Rođena je u malom gradiću, roditelji su joj rastavljeni. Nitko ne zna da se Alexandra bavi prostitucijom skrivajući se iza nadimka Slovenka. Vrlo je dobra u manipuliranju ljudima, lažljivica je, kradljivica i mrzi svoju majku. Jedina osoba do koje joj je stalo je njezin otac, ocvali roker. Alexandra ima životne planove, ali život nije onako lak kao što je naivno očekivala.

Režija
Damjan Kozole
Scenarij
Damjan Kozole, Ognjen Sviličić, Matevž Luzar
Kamera
Aleš Belak
Montaža
Andrija Zafranović, Jurij Moškon
Scenografija
Maja Moravec
Kostimografija
Zora Stančić
Glazba
Silence
Uloge
Nina Ivanišin, Peter Musevski, Primož Pirnat, Maruša Kink, Uroš Furst, Aljoša Kovačič, Dejan Spasić, Andrej Murenc
Producenti
Danijel Hočevar, Anita Juka
Produkcija
Vertigo / Emotionfilm (SI), u koprodukciji s 4Film (HR), Neue Mediopolis Film (DE), Filmska kuća Baš Čelik (RS), Krug Films (MK)

Damjan Kozole rođen je 1964. godine u Brežicama. Jedan je od najuspješnijih slovenskih redatelja. Njegov debitantski dugometražni film Rezervni dijelovi (2003.) prikazan je u konkurenciji Berlinskog festivala te nagrađivan i dustribuiran u kinima u petnaestak svjetskih zemalja. 2004. godine zajedno s drugim europskim redateljima sudjelovao je u nastanku međunarodnog omnibusa Visions of Europe (2004.). Njegovi recentniji filmovi su Labour Equals Freedom i Forever (2008.) koji je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu.

Katalog hrvatskih filmova

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.