Preskoči na glavni sadržaj

Ratni reporter

view in english
  • 2011.
  • 60'
  • beta SP
  • boja

Ratni reporter prati zbivanja tijekom agresije na Hrvatsku 1991. godine, koja je promijenila život svim njenim građanima. Film nije istraživanje povijesnih istina, već autorovih osobnih istina. Koristeći snimke koje je načinio za vrijeme Domovinskog rata kao snimatelj Hrvatske televizije, autor iz prvog lica priča posve osobnu priču. Rat se događa na mjestima gdje je odrastao i sanjao neke druge snove, ali stvarnost – ne samo ratna – ponešto je drukčija. Posve se razotkrivajući, autor na primjeru svog života nudi slojevitu i obuhvatnu paradigmu rata na način na koji je on vidi.

Režija
Silvestar Kolbas
Scenarij
Silvestar Kolbas
Kamera
Silvestar Kolbas
Montaža
Antun Balog, Staša Čelan, Ivor Ivezić
Glazba
Darko Rundek & Cargo Trio
Oblikovanje zvuka
Dubravka Premar
Producent
Nenad Puhovski
Produkcija
Factum

Silvestar Kolbas rođen je 1956. g. u Petrovcima kod Vukovara. Diplomirao je filmsko i televizijsko snimanje na Akademiji kazališne i filmske umjetnosti u Zagrebu. Isprva radi kao slobodni fotograf i snimatelj, a od 1985. snimatelj na TV Zagreb (danas HRT). Snimio više TV drama, nekoliko kratkih i jedan dugometražni igrani film (Diploma za smrt, 1989.), te mnogo dokumentaraca. Od 1995. godine predaje na Odsjeku snimanja zagrebačke Akademije dramske umjetnosti, gdje 2006. postaje redoviti profesor. Posljednjih godina kao snimatelj u nezavisnim produkcijama radi dokumentarne i igrane filmove tehnikom digitalnog videa, a prvo redateljsko iskustvo stječe dokumentarnim filmom Sve o Evi 2003.

Izbor iz filmografije – Silvestar Kolbas (1956.)

  • Auto-portret V2.1 (2012.) – kratkometražni dokumentarni
  • 20 dana na Tibetu (2012.) – dugometražni dokumentarni
  • Ratni reporter (2011.) – dugometražni dokumentarni
  • Sve o Evi (2003.) – dugometražni dokumentarni

Katalog hrvatskih filmova

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.