Preskoči na glavni sadržaj

Ptice

view in english
  • 2009.
  • 30'02''
  • video
  • boja

Što je svojedobno tako prisno zbližilo likovnjakinju Laticu Ivanišević i tekstilnog radnika Zdenka Jerneića iz zaselka Grabrovec nedaleko Zaboka? I zbog čega ta Zagrepčanka i dan danas običnim vlakom često odlazi k Zdenku, u njegovo grabrovečko potkrovlje? Tapiserija! Da, tapiserija! Umjetnica je svojedobno u anonimnom radniku tvornice 'Regeneracija', Zdenku Jerneiću, bila prepoznala osobu izuzetno vičnu da svojom neobičnom alatkom nalik pištolju majstorski efektno kreira čudo – tapiserije.

Režija
Petar Krelja
Scenarij
Petar Krelja
Kamera
Boris Poljak
Producentica
Vera Robić-Škarica
Produkcija
Hrvatski filmski savez (HFS)

Petar Krelja (1940) je jedan od najznačajnijih hrvatskih dokumentarista i filmski kritičar iz generacije hičkokovaca (promotora autorske kritike na ovim prostorima). Diplomirao je komparativnu književnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a filmski je praktičar od kraja šezdesetih. U svojim najznačajnijim dokumentarcima, kao što su Povratak (1975.) i Prihvatna stanica (1977.) s puno je suosjećanja dokumentirao život i probleme ljudi s margine, posebno djece. Snimio je i nekoliko cjelovečernjih igranih filmova, od kojih su najpoznatiji Vlakom prema jugu (1981.) i Godišnja doba (1979.).

Katalog hrvatskih filmova

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.