Preskoči na glavni sadržaj

Napad na Narodnu banku u Rijeci

view in english
  • 2009.
  • 15'
  • video
  • crno-bijeli

Obrada prvog igranog filma ikad snimljenog u Hrvatskoj. Priča izgubljenog originala temelji se na istinitom događaju, pljački banke koja se dogodila u središtu Rijeke 1909. godine. Pljačku su izvela dvojica mladih Rusa, a u njoj je poginuo poslovođa banke.

Režija
Mladen Juran
Scenarij
Mladen Juran
Kamera
Željko Sarić
Uloge
Alen Liverić, Jasmin Mekić, Alojz Usenik, Jadran Grubišić
Producent
Boris Dmitrović
Produkcija
Formula Film

Mladen Juran (1942.) je hrvatski scenarist, filmski i kazališni redatelj. Završio je Studij dramskih umjetnosti Charles Dullin pri Théâtre National Populaire (TNP) u Parizu te 1967. godine stažirao kod Leeja Strasberga. Asistirao je mnogim poznatim svjetskim TV i filmskim redateljima. Režirao je brojne kratkometražne filmove, dokumentarce i dva cjelovečernja igrana filma. Godine 1982. Juran realizira tada najbolji jugoslavenski kratki igrani film (po anketi filmskih kritičara iz 1988. godine jedan od najboljih hrvatskih kratkih igranih filmova uopće) Transatlantic, prodavan u distribucijama u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Godine 1998. konačno realizira cjelovečernji igrani film Transatlantic koji je bio prikazivan na svjetskim festivalima A kategorije, prošao vrlo zapaženo kod kritike i publike te iste godine bio hrvatski kandidat za Oscara. Njegov cjelovečernji igrani film Potonulo groblje bio je nominiran za najbolji europski film fantastike 2003. godine.

Katalog hrvatskih filmova

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.