Preskoči na glavni sadržaj

Goltzius i Pelikanova družina

view in english
  • NL, FR, UK, HR
  • 2012.
  • 128'
  • HD, 35 mm
  • boja
  • povijesni, drama
  • engleski, nizozemski
  • Orig. naslov: Goltzius and the Pelican Company

Radnja filma Goltzius i Pelikanova družina zbiva se u zimu 1590., u vrijeme kad Goltzius u dvorcu na Rajni pregovara s bogatim alzaškim plemićem Margraveom kako bi mu ovaj osigurao sredstva za izradu tiskarske preše. Goltzius, naime, želi otisnuti erotizirane verzije ilustriranih starozavjetnih priča o Adamu i Evi, Lotu i njegovim kćerima, Davidu i Batšebi, Potifarovoj ženi, Samsonu i Dalili te novozavjetne priče o Ivanu Krstitelju i Salome. Plemićev dvor, opčinjen zavodljivim Goltziusovim pričama, natopljenim motivima incesta, preljuba i silovanja, polako tone u zamku pobuđene požude, a time i u sukob s religijskim krugovima.

Režija
Peter Greenaway
Scenarij
Peter Greenaway
Kamera
Reinier van Brummelen
Montaža
Elmer Leupen
Scenografija
Ben Zuydwijk
Kostimografija
Marrit van der Burgt, Blanka Budak
Oblikovanje zvuka
Maarten van Gent
Uloge
F. Murray Abraham, Alba Rohrwacher, Halina Reijn, Giulio Berruti, Vincent Riotta, Ramsey Nasr, Kate Moran, Anne Louise Hassing, Pippo del Bono, Vedran Živolić, Nada Abrus, Katja Zubčić, Boris Bakal, Goran Bogdan, Enes Vejzović
Producenti
Mike Downey, Catherine Dussart, Kees Kasander, Igor A. Nola, Sam Taylor
Produkcija
Kasander Film (NL)
Koprodukcija
CDP (FR), MP Film Production (HR)
Potpora
Eurimages

Peter Greenaway pohađao je studij slikarstva, a 1966. počeo je snimati vlastite filmove. Nastavio se baviti filmom, što je potaklo i nastanak njegovih instalacija za Palazzo Fortuny u Veneciji i galeriju Joan Miró u Barceloni. Autor je mnogih izložbi. Neprestano je prisutan u programu filmskih festivala u Cannesu, Veneciji i Berlinu, izdaje knjige i piše za kazalište i operu. Njegov prvi igrani film Crtačev ugovor dobio je izvrsne kritike i donio mu je međunarodno priznanje kao originalnom i važnom filmskom stvaratelju našeg doba, a takvu reputaciju dodatno su potvrdili i njegovi sljedeći filmovi Z i dvije nule (1985.), Kuhar, lopov, njegova žena i njezin ljubavnik (1989.) te Tijelo kao knjiga (1996.).

Katalog hrvatskih filmova

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.