Preskoči na glavni sadržaj

Fotovideo portreti

view in english
  • 2011.
  • 16'35"
  • digibeta, DVD
  • boja

Fotograf u nepoznatoj ulozi snimatelja: za ovaj film nadahnulo ga je osobno promatranje iz fotografske prakse, to jest činjenica da suvremeni fotoaparati mogu napraviti tehnički dobar video. Kao fotograf vidim subjekte fotografiranja kako iščekuju trenutak kada će biti fotografirani, no nakon nekog vremena shvate da do tog trenutka neće doći pa dolazi do reakcije. Često primjećujemo da je razlog subjektova nestrpljenja, pa čak i nezadovoljstva, fotografova neodlučnost: reakcije sežu od nervoznog pokreta koji kao da želi pitati "je li gotovo?" do različitih pokušaja da skriju nelagodu uzrokovanu uvjerenjem da je njihova priprema za slikanje razotkrivena. Ova čudnovata neugoda u svakom se slučaju očituje drugačije.

Režija
Boris Cvjetanović
Scenarij
Boris Cvjetanović
Kamera
Boris Cvjetanović
Montaža
Boris Greiner
Producent
Boris Greiner
Produkcija
Petikat

Boris Cvjetanović (1953.) diplomirao je na Odsjeku za likovnu umjetnost Učiteljskog fakulteta u Zagrebu. Od 1976. do 1984. radio je kao kipar konzervator na Konzervatorskom institutu. Od 1984. profesionalno se bavi fotografijom. Od 1987. do 1988. radio je kao urednik fotografije u Studentskom listu. Cvjetanovićev se rad može podijeliti u cikluse tjeskobnih i jetkih fotografija koje prikazuju ljude s društvene margine (Mesnička 6, Ljudi iz šahtova, Bolnica, Mama u zatvoru, Radnici) te cikluse mirnih, spokojnih fotografija (Ljetovanje, Prizori bez značaja, Fotografirano, Novo nebo). Za razliku od uobičajene fotografske prakse u kojoj se tjeskoba, bijeda i problemi suprotstavljaju glamuru, Cvjetanovićev kontrapunkt tjeskobi je istinska bliskost i privatnost. Obično koristi fiksan okvir u fotografiji, lišen kompozicijskog ekshibicionizma. Slika je statična, atmosferična i istinski suosjećajna. Cvjetanović je fotograf koji ne pokušava zaustaviti motiv, nego ga promišlja.

Katalog hrvatskih filmova

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.