Preskoči na glavni sadržaj

Dr. Andrija Štampar, vizionar

view in english
  • 2012.
  • 60'
  • HDCAM
  • boja, crno-bijeli

Andrija Štampar bio je vodeći hrvatski autoritet u polju epidemiologije i pionir preventivne medicine. Kao cijenjeni znanstvenik i sveučilišni profesor proveo je tri godine (1933.-1936.) u Kini kao predstavnik Lige naroda i pomagao unaprijediti kineski zdravstveni sustav. Za vrijeme Drugog svjetskog rata nacisti su ga uhitili i držali u pritvoru u Austriji. Jedan je od osnivača Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) te je promovirao javno zdravstvo u Afganistanu, Egiptu, Sudanu i Etiopiji. Napisao je uvodnu deklaraciju Statuta Svjetske zdravstvene organizacije kojoj je bio prvi predsjednik. Godine 1948. Andrija Štampar je bio predsjedavajući prve Generalne skupštine WHO-a u Ženevi.

Režija
Mladen Juran
Scenarij
Mladen Juran, prof. Jadranka Božikov, Ph.D.
Kamera
Igor Juran
Montaža
Zoltan Wagner
Producent
Mladen Juran
Produkcija
Adriatic Art Media Film
Koprodukcija
Hrvatska radiotelevizija (HRT)

Mladen Juran (1942.) je hrvatski scenarist, filmski i kazališni redatelj. Završio je Studij dramskih umjetnosti Charles Dullin pri Théâtre National Populaire (TNP) u Parizu te 1967. godine stažirao kod Leeja Strasberga. Asistirao je mnogim poznatim svjetskim TV i filmskim redateljima. Režirao je brojne kratkometražne filmove, dokumentarce i dva cjelovečernja igrana filma. Godine 1982. Juran realizira tada najbolji jugoslavenski kratki igrani film (po anketi filmskih kritičara iz 1988. godine jedan od najboljih hrvatskih kratkih igranih filmova uopće) Transatlantic, prodavan u distribucijama u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Godine 1998. konačno realizira cjelovečernji igrani film Transatlantic koji je bio prikazivan na svjetskim festivalima A kategorije, prošao vrlo zapaženo kod kritike i publike te iste godine bio hrvatski kandidat za Oscara. Njegov cjelovečernji igrani film Potonulo groblje bio je nominiran za najbolji europski film fantastike 2003. godine.

Katalog hrvatskih filmova

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.