Preskoči na glavni sadržaj

Bosanoga (sasvim slučajna smrt)

view in english
  • 2012.
  • 74'
  • video
  • boja

Nasilna smrt Nenada Vižina potaknula je jedinstvenu pojavu u povijesti bivše Jugoslavije: 300 građana Rijeke potpisalo je peticiju u kojoj se tražilo od policije i komunističke partije da preuzmu odgovornost. Protiv potpisnika peticije podignute su optužbe i progoni. Iako okolnosti smrti ostaju nerazjašnjene, taj je događaj ostavio trag na jedan čitav naraštaj Riječana te dio društvenog tkiva grada. Ovaj film prikazuje mehanizam straha kao neodvojiv dio političkog sustava te dočarava jedinstvenu umjetničku pobunu u Rijeci osamdesetih kao reakcije na strah i bespomoćnost.

Režija
Morana Komljenović
Scenarij
Morana Komljenović
Kamera
Iva Kraljević
Montaža
Iva Kraljević
Glazba
Vlado Simčić Vava
Oblikovanje zvuka
Hrvoje Radnić
Producentica
Morana Komljenović
Produkcija
FADE IN

Morana Komljenović (1976.) bavila se aktivizmom u raznim građanskim inicijativama u Hrvatskoj i na Balkanu. Autorica je videa Gola duša s kojim je predstavljala Hrvatsku na Sundance Film Festivalu 2001. u kategoriji Generation Y. Režirala je nekoliko kratkih dokumentarnih filmova, među kojima su Grand Hotel Goli otok, Put mojeg djetinjstva i Djeca krijesnice.

Katalog hrvatskih filmova

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.