Preskoči na glavni sadržaj

Album

view in english
  • 2011.
  • 50'
  • digibeta, beta SP
  • boja

Film Album ima za polazišnu ideju pokušaj protagonista da ponovno uspostavi normalan poslijeratni život tragajući za izgubljenim obiteljskim fotografijama koje su nestale u ratu na prostorima bivše Jugoslavije. U ovom poetskom filmu-eseju, čiji su neki dijelovi snimani i Super 8 mm filmskom vrpcom, književnik Miroslav Kirin pokušava rekonstruirati obiteljski album s fotografijama uništenima u ratu, kada je njegova obitelj morala napustiti kuću u okupiranoj Petrinji. Nakon rata očekuje ga neobična kompenzacija: prilikom povratka, umjesto svojih obiteljskih fotografija nalazi nerazvijeni negativ film sa snimkama nepoznate srpske obitelji koja je živjela u njegovoj kući za vrijeme okupacije. Te fotografije, ironično i potresno, postaju dijelom njegovog obiteljskog albuma.

Režija
Branko Ištvančić
Scenarij
Branko Ištvančić, Miroslav Kirin
Kamera
Bojana Burnać
Montaža
Branko Ištvančić
Glazba
Dalibor Grubačević
Oblikovanje zvuka
Pere Ištvančić
Producent
Nenad Puhovski
Produkcija
Factum

Branko Ištvančić (1967.) rođen je u Subotici. Diplomirao je filmsku i TV režiju na ADU u Zagrebu. Prve 8mm filmove snima učeći od prvog nastavnika filma Zoltána Siflisa iz Subotice, a s 13 godina postaje prvak Jugoslavije na natjecanju kinotehnike. First Film Foundation uvrstio je njegov studentski film Rastanak (1993.) u izbor šest najzapaženijih filmova mladih europskih redatelja. Njegova crnohumorna dokumentarna priča o jednom od najčudnijih zanata na svijetu Plašitelj kormorana (1998.) nagrađena je Grand Prixom i nagradom Oktavijan na Danima hrvatskog filma 1998. te prikazana na brojnim svjetskim festivalima. Debitantski igrani film Duh u močvari (2006.) jedan je od najgledanijih hrvatskih igranih filmova. Režirao je i kratki film Recikliranje, dio omnibusa Zagrebačke priče (2009.).

Katalog hrvatskih filmova

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.