Preskoči na glavni sadržaj

Od kina do učionice: radionica metodike nastave kratkometražnog filma na festivalu KinoKino

Drugo izdanje Međunarodnog filmskog festivala za djecu KinoKino, u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, donosi radionički program metodike nastave kratkometražnog filma – za učitelje i profesore u osnovnim i srednjim školama – koji se održava od 22. do 24. veljače 2017. u kinu Europa u Zagrebu.

Organizacijski tim Zagreb Film Festivala pokrenuo je 2016. godine Međunarodni filmski festival za djecu KinoKino s ciljevima promocije profesionalnog filma za djecu osnovnoškolskog uzrasta te stvaranja novih generacija kinopublike. Festival se održava u kinu Europa u Zagrebu te, uz bogat filmski i popratni program, djeci i mladima želi osvijestiti ideju o važnosti gradskog, lokalnog kina – kina kina – kao mjesta kulturne i socijalne razmjene.

U suradnji s HAVC-om, na prvom je izdanju KinoKina održan okrugli stol o ulozi učitelja i profesora u promicanju filmske, odnosno audiovizualne pismenosti kao važan prilog stručnoj raspravi o prijedlogu Cjelovite kurikularne reforme. S namjerom da zajednički nastavimo okupljati učitelje, profesore, odgajatelje i školske knjižničare te graditi dugoročni okvir suradnje s odgojno-obrazovnim sustavom u cilju povećanja kvantitete i kvalitete filmske nastave, kao i stručnog usavršavanja u području filma, ove godine donosimo posebnu radionicu – Od kina do učionice. Radionica je posvećena metodici nastave kratkometražnog filma i koncipirana je tako da sudionicima pruži metodičke alate kojima će moći organizirati tematski školski sat bilo unutar satnice medijske kulture u nastavi hrvatskog jezika, bilo kao nastavno sredstvo za druge predmete i međupredmetne sadržaje.

Tijekom triju radioničkih termina, sudionici će imati priliku pogledati i obraditi neke od ponajboljih naslova suvremenoga hrvatskoga kratkoga metra, kao što su Kokoška Une Gunjak, dobitnik nagrade Europske filmske akademije za najbolji kratkometražni film 2014., eksperimentalni Plac Ane Hušman, dokumentarac Ne vjeruj nikome Luke Čurćića, slapstick-komedija Rođendan Petra Oreškovića, ljubavna drama Rekao je da je jako umoran Ivane Škrabalo te filmovi o školskim temama poput komedije Mucica Alda Tardozzija, o prvom samostalnom putu do škole prvašića Tvrtka, i drame Ne pričamo o vama nego o djeci Luke Rukavine, čija se radnja odvija na roditeljskom sastanku u jednoj srednjoj školi.

Voditeljice radionice su Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti i fakultativne nastave filmske umjetnosti u XIII. gimnaziji u Zagrebu, i Jelena Modrić, docentica na Odsjeku montaže Akademije dramske umjetnosti. Obje su ujedno doktorandice na Doktorskom studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a metodikom nastave filma profesionalno se bave u okviru djelatnosti Hrvatskoga filmskog saveza: predavačice su seminarskog programa Metodika nastave filma Škole medijske kulture dr. Ante Peterlić te vode program Nastava filmske umjetnosti u kinu Tuškanac tijekom ljetnih, zimskih i proljetnih školskih praznika.

Prijava

Zainteresirani se mogu prijaviti do petka, 17. veljače 2017. putem obrasca dostupnog na ovoj poveznici: bit.ly/kinokino2017

Mjesto i vrijeme održavanja

Kino Europa – dvorana Müller (prvi kat), Varšavska 3, Zagreb

22. veljače (srijeda) 11:30–13:30 h
22. veljače (srijeda) 14:00–16:00 h
24. veljače (petak)   14:30–16:30 h

Dodatne informacije

Tijekom svakog bloka, bit će prikazivani i obrađivani različiti filmovi pa zainteresirani sudionici mogu sudjelovati na svim trima terminima, a mogu i na samo jednom ili dva.

Posebnih uvjeta sudjelovanja nema, mjesta na radionici popunjavat će se prema prvenstvu prijave. Predviđeni broj sudionika po terminu jest do 30.

Sudjelovanje na radionici besplatno je, a za sudionike koji dolaze iz okolnih županija (Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka, Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka, Varaždinska, Krapinsko-zagorska) postoji mogućnost refundacije putnih troškova, što je potrebno naglasiti u obrascu za prijavu.

Za sve dodatne upite, možete se obratiti na e-adrese filmska.pismenost@havc.hr ili skole@kinokino.hr

Organizatori

KinoKino – Međunarodni filmski festival za djecu i Hrvatski audiovizualni centar

---
Naslovna fotografija: Ne pričamo o vama nego o djeci, Rekao je da je jako umoran, Mucica

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.