Preskoči na glavni sadržaj

Metodika nastave kratkometražnog filma na Diversions International Short Film Festivalu u Svetom Ivanu Zelini

Diversions International Short Film Festival, nasljednik revije Kratki na brzinu, u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom donosi radionički program metodike nastave kratkometražnog filma – za odgajatelje, nastavnike, knjižničare i sve druge odgojno-obrazovne djelatnike – koji će se održati 11. i 12. lipnja 2019. u Kinu Zelina.

Zelinske ‘Diverzije’, nastale iz Revije hrvatskog kratkometražnog filma Kratki na brzinu, posvećene su promociji međunarodnog kratkog metra, nezavisne produkcije, mladih autorica i autora, radioničkih i filmsko-obrazovnih sadržaja, a od prošle ih godine prati i obnovljeno Kino Zelina. Glavni program čini međunarodna konkurencija kratkometražnih filmova iz cijelog svijeta koji se natječu za Grand Prix i nekoliko strukovnih nagrada. U popratnom programu održavaju se paneli, predavanja, masterclassovi i prigodne rasprave. Također, dio pretprograma održava se u Zagrebu, a sam program u Svetom Ivanu Zelini prati i glazbeni ZenBazen festival.

Uz sve to, poseban fokus DISFF stavlja na kontinuirano povezivanje festivala, kina i lokalnih škola te ove godine zajednički donosimo poseban program za sve odgojno-obrazovne djelatnike, predškolske, osnovno- i srednjoškolske, kao i knjižničare i zainteresirane studente i filmske autore koje zanima područje metodike filmske nastave. Sudionici će tako imati priliku pogledati i metodički obraditi neke od ponajboljih kratkometražnih domaćih filmova snimljenih posljednjih godina, i to igrane, dokumentarne, animirane i eksperimentalne. Program će se temeljiti na filmološkoj analizi i interpretaciji cjelovitog filmskog djela, a alati koje pruža mogu se iskoristiti u nastavi medijske kulture u kojoj je film jedan od nastavnih sadržaja, ali i u pristupu filmu kao nastavnom sredstvu u okviru sata hrvatskog jezika, razredne zajednice ili kojega drugoga nastavnoga predmeta. Polaznici radionice upoznat će i ponoviti temeljnu filmsko-teorijsku terminologiju, baviti se osnovama filmskog pripovijedanja, prepoznavati obilježja filmskih rodova i hibrida te uočavati i analizirati raznolikost filmskih izražajnih sredstava.

Voditeljice programa su stručnjakinje za područje filmskog obrazovanja: Jelena Modrić, filmska montažerka i docentica pri Odsjeku montaže Akademije dramske umjetnosti, i Višnja Vukašinović, filmska kritičarka i autorica, profesorica engleskog jezika i komparativne književnosti.

 Mjesto i vrijeme održavanja 

Kino Zelina (Pučko otvoreno učilište), Vatrogasna 3, Sveti Ivan Zelina
11. lipnja 2019. (utorak), od 11:30 do 14:30 sati
12. lipnja 2019. (srijeda), od 11:30 do 14:30 sati

 Prijave 

Prijava se vrši putem obrasca dostupnog na ovoj poveznici: bit.ly/zelina2019. Rok za prijave je ponedjeljak, 10. lipnja 2019. 

 Dodatne informacije 

Sudjelovanje je besplatno, posebnih uvjeta prijave nema. Mjesta će se popunjavati prema redoslijedu prijave. Predviđeni broj sudionika po danu jest oko 30.

Tijekom oba dana bit će prikazani i obrađeni različiti filmovi, tako da zainteresirani mogu sudjelovati na oba termina ili samo jednome. 

 Kontakt 

Za sve dodatne upite o ovom programu, molimo da se obratite na e-adresu filmska.pismenost@havc.hr ili na broj 01/5532-521. (*Za upite o filmskom programu festivala i ostalim popratnim sadržajima, molimo da se obratite na info@disff.com.)

 Organizatori 

Diversions International Short Film Festival i Hrvatski audiovizualni centar (Projekt filmske pismenosti)

Više informacija o DISFF-u možete pronaći na službenim i Facebook stranicama.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.