Preskoči na glavni sadržaj

Moj dida je pao s Marsa: Međuzvjezdani filmološko-metodički priručnik

S početkom distribucije dugoočekivanog domaćeg filma za djecu, Moj dida je pao s Marsa, a ususret drugim Danima medijske pismenosti, stručnoj je pedagoškoj javnosti predstavljena u nas jedinstvena digitalna publikacija – ‘međuzvjezdani filmološko-metodički priručnik’, dio edukativnog pilot-projekta ‘Filmovi ne padaju s Marsa’.

Riječ je o specijaliziranom izdanju koje donosi metodičku pripremu za korištenje filma u razrednoj nastavi i nastavi medijske kulture, a u narednoj fazi projekta i pripremu za korištenje filma u nastavi fizike i zemljopisa. Publikacija je nastala u izdanju HAVC-a, u sklopu aktivnosti Projekta filmske pismenosti, dok je na čitavom projektu ‘Filmovi ne padaju s Marsa’ producent filma Studio dim okupio još i portal medijskapismenost.hr, Agenciju za elektroničke medije i UNICEF, Hrvatski filmski savez i Međunarodni filmski festival za djecu KinoKino.

‘Međuzvjezdani filmološko-metodički priručnik’ na više od 30 stranica donosi ilustrirane materijale za pripremu nastave, radne listiće te prijedloge aktivnosti i zadataka za učenike, a koju je u formi digitalne publikacije moguće besplatno preuzeti s mrežnih stranica partnera projekta, kao i s portala medijskapismenost.hr i didasmarsa.com. Autorice su tekstova stručnjakinje za filmsku metodiku Ana Đordić, Marina Gabelica i Jelena Modrić, a urednik publikacije je Uroš Živanović. Priručnik prati i niz edukacijskih videolekcija koji otkrivaju tajne nastanka pojedinih elemenata filma.

Festivalsku je premijeru, kao i prvu metodičku radionicu za nastavnike, Moj dida je pao s Marsa imao u veljači na festivalu KinoKino u Zagrebu, čija direktorica Selma Mehadžić ističe kako je cijeli projekt ‘izvrstan primjer suradnje produkcijskog tima, institucije (u ovom slučaju HAVC-a) i festivala na promociji filma i stvaranja edukativnih materijala. Riječ je o sinergiji koja će sigurno utjecati na broj gledatelja, ali što je još važnije omogućiti mlađim generacijama zanimljiviji odlazak u kino koji ih može potaknuti na daljnja istraživanja i stjecanje novih znanja.’

Ususret drugom izdanju Dana medijske pismenosti, Robert Tomljenović, zamjenik ravnatelja Agencije za elektroničke medije, pojašnjava poveznicu projekta s Danima: ‘Djecu i mlade treba poučavati medijskoj pismenosti brojnim sredstvima, između ostaloga i filmom. I treba ih poučavati svugdje gdje se oni nalaze, ne samo u školi nego i u kinu. Projekt Dani medijske pismenosti i internetski portal medijskapismenost.hr stoga podržavaju ovaj projekt koji će pomoći nastavnicima da iskoriste brojne prilike za učenje koje pruža gledanje ovog filma – od učenja o filmskoj umjetnosti do korištenja filma kao poticaja za razgovor o brojnim temama medijske pismenosti, kao što je vršnjačko nasilje putem društvenih mreža. No, ovaj priručnik može jednako tako biti koristan i roditeljima.’

Iz Hrvatskog filmskog saveza pak ističu kako se godinama bave filmskim obrazovanjem djece, te ih stoga jako veseli što sudjeluju u ovom projektu: ‘Prije svega jer se radi o sjajnom filmu, filmu koji će djeca sigurno voljeti, i koji može biti izvrsno oruđe u rukama profesora, učitelja i nastavnika u podučavanju, ali i širenju filmske i medijske pismenosti u RH. Ovaj projekt podrška je svim nastavnicima, učiteljima i filmskim radnicima koji s nama godinama rade na stvaranju filmski pismene kinopublike trudeći se podupirati domaći i europski film upravo učenjem o tome što film jest i kako ga gledati. ‘Moj dida je pao s Marsa’ izvrstan je primjer kvalitetnoga dječjeg filma koji smo godinama čekali i veseli nas njegova predstojeća obrazovna turneja po Hrvatskoj.’
  
Urednik ‘međuzvjezdanog priručnika’ Uroš Živanović, ujedno voditelj Projekta filmske pismenosti, zaključuje kako je ‘HAVC donošenjem novog Nacionalnog programa za 2021. i pokretanjem Projekta filmske pismenosti zacrtao, usudio bih se reći, dugoročno možda i najvažniji strateški cilj u svojem djelovanju do sada – uspostaviti sveobuhvatnu suradnju audiovizualnog i odgojno-obrazovnog sektora kako bi u narednim godinama bili ostvareni značajni iskoraci u povećanju kvantitete i kvalitete nastave filma u Hrvatskoj’, te dodaje: ‘Sve što radimo kroz Projekt filmske pismenosti, pa time i ovaj međuzvjezdani metodički priručnik za ‘Didu s Marsa’, prvenstveno je namijenjeno nastavnicima, odgajateljima, knjižničarima i svim drugim prosvjetnim djelatnicima. Kroz zajedničku suradnju i umrežavanje s filmskim stručnjacima i autorima, kinima, festivalima i audiovizualnim organizacijama, želimo im osigurati sustavnu dostupnost filmova za nastavu, nastavnih materijala kao i raznolike mogućnosti stručnog usavršavanja u području filmske i medijske kulture.’

Film koji je inspirirao cijeli ovaj projekt nastao je u produkciji Marine Andree ŠkopDarije Kulenović Gudan iz zagrebačkog Studija dim u suradnji s partnerima iz još šest europskih zemalja, pa će osim u hrvatska kina biti distribuiran i ona u Norveškoj, Luksemburgu, Sloveniji, BiH, Slovačkoj i Češkoj. Prema motivima priče Moj dida je vanzemaljac Irene Krčelić, scenarij za film Moj dida je pao s Marsa napisali su Pavlica Bajsić i Branko Ružić, a režiju potpisuje višestruko nagrađivani autorski dvojac Dražen Žarković i Marina Andree Škop.

Moj dida je pao s Marsa, neobična avantura djevojčice i robota koji imaju zadatak spasiti njenu djelomično izvanzemaljsku obitelj, u hrvatskim se kinima počela vrtiti od 21. ožujka – a ujedno je i prvi hrvatski filmski naslov koji možete pogledati u 4DX tehnologiji!

Sve informacije o filmu i edukativni materijali dostupni su na stranici didasmarsa.com, a Međuzvjezdani priručnik možete preuzeti i na našoj podstranici s publikacijama.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.