Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatska u Eurimagesu

Hrvatska je od 2003. godine članica Eurimagesa, fonda Vijeća Europe namijenjenog poticanju koprodukcije, distribucije i promocije europskog filmskog stvaralaštva. Eurimages je osnovan je 1989. i danas ima 37 zemalja članica. Cilj fonda je razvijanje europske filmske industrije putem potpora filmskim koprodukcijama, kinodistribuciji i kinoprikazivaštvu te kroz uspostavljanje suradnje između filmskih profesionalaca.

Programi:
1) Pomoć za koprodukciju – Eurimages sufinancira dugometražne igrane, animirane i dokumentarne filmove, najmanjeg trajanja 70 minuta, po uvjetom da u njima sudjeluju najmanje dva koproducenta iz zemalja članica Eurimagesa i da je namijenjen prikazivanju u kinima.
Prijavljeni projekti vrednuju se na osnovu kombinacije komercijalnih i umjetničkih kriterija: kriterija umjetničke vrijednosti projekata  i europskog  distribucijskog potencijala projekta.
2) Pomoć za distribuciju – za filmove iz zemalja članica Eurimagesa koje nemaju pravo sudjelovanja u MEDIA programu za distribuciju, u sklopu programa za financiranje Europske unije.  
3) Pomoć kinodvoranama – za kinodvorane u zemljama članicama Eurimagesa koje nemaju pravo sudjelovanja u MEDIA programu za pomoć kinodvoranama. Osnovni kriterij jest najmanje 33% udjela europskog filma u ukupnom repertoaru.

Ulaskom Hrvatske u program MEDIA 2007, Hrvatska više nema više osnova za pristup fondu Eurimagesa  za pomoć distribuciji (osim ako se ne radi o pomoći distribuciji filmova koje dolaze iz zemalja članica fonda koje nisu još uvijek članice MEDIA programa, poput Makedonije i Turske).

Pomoć kinodvoranama, kroz krovnu mrežnu organizaciju EUROPA CINEMAS, nakon ulaska Hrvatske u program MEDIA 2007, u nadležnosti je tog istog programa.

Saznaj više 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.