Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatska u EFAD-u

Europsko udruženje ravnatelja filmskih fondova i centara (The European Film Agency Directors association), poznata kao EFAD, od 2001. godine okuplja 35 filmskih agencija iz EU, a u mrežu ravnatelja uključeni su i ravnatelji filmskih institucija s Islanda, iz Norveške i Švicarske. Jedan od članova te organizacije je i ravnatelj HAVC-a Chris Marcich. U početku je ta organizacija djelovala neformalno, da bi 9. prosinca 2014. postala internacionalna neprofitna udruga filmskih agencija i ravnatelja iz EU. 

Članovi EFAD-a bave se digitalnim promjenama, autorskim pravima, borbom protiv piratstva, medijskom pismenosti i mnogim drugim aktualnim stvarima (kao što je rasprava o najboljim mjerama za podupiranje audiovizualnog sektora tijekom krize i stvaranje najboljih mogućih uvjeta za njegov oporavak). Kako bi postigli svoje ciljeve, EFAD je pokrenuo nekoliko radnih skupina koje problematiziraju teme usko vezane uz njihovo djelovanje (autorska prava, borba protiv piratstva, medijska pismenost). Tako se primjerice jedna od njih bavi kinima i kinematografijom u digitalnom dobu. Sastaju se redovito tijekom filmskih festivala u Berlinu (veljača), Cannesu (svibanj) i San Sebastianu (rujan). 

EFAD sa sjedištem u Bruxellesu aktivan je na razini EU-a te otvoren za konstruktivan dijalog s intitucijama na razini Europe kao i s partnerima unutar filmskog sektora. 

Udrugom predsjedava Luis Chaby Vaz, ravnatelj ICA (Instituto do Cinema e do Audiovisual, Portugal), a potpredsjednica je Edith Sepp, ravnateljica Filmskog fonda iz Estonije (Eesti Filmi Instituut, Estonija). 

Saznaj više 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.