Preskoči na glavni sadržaj

Zvizdan nagrađen u Kairu

Dugometražni igrani film Zvizdan scenarista i redatelja Dalibora Matanića osvojio je novu festivalsku nagradu, ovaj put na 37. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Kairu, koji se održao od 11. do 20. studenog u glavnom gradu Egipta.

Međunarodni žiri pod vodstvom britanskog producenta Paula Webstera Zvizdan je nagradio za najbolji umjetnički doprinos. Zlatna piramida za najbolji film otišla je filmu Mediterranea redatelja Jonasa Carpignana.

Matanićevom Zvizdanu ovo je 19. nagrada koju je osvojio nakon međunarodne premijere u Cannesu u programu Un Certain Regard u svibnju 2015. godine, nakon čega je prikazan na više od 40 svjetskih festivala. Također, film je hrvatski predstavnik u natjecanju za nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti – Oscar u kategoriji najboljih stranih filmova. Producentica filma je Ankica Jurić Tilić, a produkciju potpisuje zagrebačka Kinorama u koprodukciji sa slovenskom filmskom kućom Gustav film i SEE Film Pro iz Srbije.

Međunarodni filmski festival u Kairu osnovan je 1976. godine i prvi je međunarodni filmski festival održan u arapskom svijetu. Ove je godine u više programa prikazao 120 filmova, dok je u glavnom međunarodnom natjecateljskom programu prikazano ukupno 16 naslova. Uz Zvizdan, u natjecateljskom programu prikazana je i hrvatska manjinska koprodukcija Naša svakodnevna priča redateljice Ines Tanović.

Više detalja potražite na službenoj festivalskoj stranici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.