Preskoči na glavni sadržaj

Zvizdan nagrađen na festivalima u Švicarskoj i Francuskoj 

Matanićev Zvizdan tijekom proteklog vikenda nagrađen je na dva filmska festivala; na ženevskom International Film Festival and Forum of Human Rights osvojio je Grand Prix za najbolji film, a na festivalu A l’Est du Nouveau u francuskom Rouenu Nagradu mladog žirija. 

U konkurenciji sa Zvizdanom na filmskom festivalu u Ženevi, uz druge sjajne filmove, bili su i danski, za Oscara nomiran Rat (Kriegen) Tobiasa Lindholma te Taklub, u Cannesu nagrađenog Brilliantea Mendoze. Obrazloženje žirija igranog filma za nagradu Fiction and Human Rights Prize Zvidanu između ostalog kaže: 'Žiri je bio dirnut univerzalnom tematikom koju ovaj film istražuje. Autor na vrlo originalan način govori o mržnji i načinima na koji ju se može nadići. Odluka da glumci igraju nekoliko uloga u filmu istovremeno je intrigantna i uvjerljiva, a rezultira vrlo uspješnom zrcalnom strukturom priče'. U svome obrazloženju, žiri je posebno pohvalio kvalitetu režije i glumačkih interpretacija, izdvojivši posebno Tihanu Lazović. Tihana, koja je za rad na ovom filmu nagrađena tri puta, bila je gošća festivala i predstavila je film publici.

Uz ovaj Grand Prix, Matanićev film osvojio je i Nagradu mladog žirija na festivalu A l’Est du Nouveau u francuskom Rouenu. Zvizdan je bio u natjecateljskom programu s još šest filmova iz istočne Europe, a glavnu nagradu dobio je film Body, poljske redateljice Malgorzate Szumowske. Ovogodišnji festival bio je jedanaesti po redu – u Rouenu se održava od 2002. godine, a odnedavna ima i svoja dva južnoamerička izdanja, u Peruu i u Argentini. Festivalski mladi žiri koji je nagradio film sastavljen je od studenata umjetničkih akademija, poslovnih škola i humanističkih studija.

Zvizdanu je ovo dvadeset i druga nagrada, a u idućih mjesec dana film čeka i redovna distribucija u kinima Francuske, Švicarske i Italije. 

Glavne uloge odigrali su Tihana Lazović i Goran Marković, Matanić potpisuje i scenarij, a film je proizvela Kinorama u koprodukciji s Gustav filmom i SEE Film Pro. Proizvodnju su podržali Hrvatski audiovizualni centar i Eurimages. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.