Preskoči na glavni sadržaj

Zvizdan nagrađen i u Minsku

Dugometražni igrani film Dalibora Matanića Zvizdan nagrađen je u Minsku nagradom za najboljeg redatelja i nagradom za najbolju filmsku fotografiju. 

Međunarodni filmski festival u Minsku najzačajniji je festival u Bjelorusiji, a ovogodišnje 21. izdanje festivala koje se održavalo od 6. do 13. studenog u natjecateljskom je programu predstavilo 11 filmova. Međunarodni žiri u sastavu Vadim Abdrashitov (Rusija), Nele Savichenko (Litva), Stefan Laudyn (Poljska), Damir Terešak (Hrvatska) i Viktor Kopytko (Bjelorusija) dodijelio je nagradu za najboljeg redatelja Daliboru Mataniću, a nagradu 'Yury Marukhin' za najbolju filmsku fotografiju odnio je Marko Brdar

Zvizdan je nova priznanja osvojio svega nekoliko dana nakon što je u njemačkom Cottbusu odnio Grand Prix i još dvije nagrade, a od međunarodne premijere u svibnju Zvizdan je prikupio osamnaest nagrada i tri važna priznanja – nominacije za EFA-u i LUX Prize te priliku da predstavi Hrvatsku u natjecanju za nagradu Oscar. Film prati tri priče o zabranjenoj ljubavi koje se događaju u tri različita desetljeća, u dva susjedna sela opterećena povijesnim naslijeđem. Producentica je Ankica Jurić Tilić, a produkciju potpisuje zagrebačka Kinorama u koprodukciji sa slovenskom filmskom kućom Gustav film i SEE Film Pro iz Srbije. 

Inače, samo tijekom ovog mjeseca Matanićev se film prikazivao ili se prikazuje na festivalima u Tajvanu, Njemačkoj, Slovačkoj, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Litvi, Bjelorusiji, Norveškoj, Egiptu, Švedskoj, Estoniji, Sloveniji, Latviji, Makedoniji, Španjolskoj, Singapuru i Hrvatskoj. 

Grand Prix za najbolji film festivala u Minsku odnio je The Lesson u režiji Kristine Grozeve i Petra Valchanova, a uz Zvizdan na festivalu se prikazao i nagrađivani islandsko-dansko-hrvatski film Vrapci redatelja i scenarista Rúnara Rúnarssona

Sve ostale detalje potražite na službenoj stranici festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.