Preskoči na glavni sadržaj

'Zvizdan je veliki povratak hrvatskog filma na scenu nagrađivanih'

U zagrebačkoj Gliptoteci HAZU u srijedu je održana konferencija za medije na kojoj je prigodno obilježen uspjeh filma Zvizdan autora Dalibora Matanića i producentice Ankice Jurić Tilić, koji je osvojio nagradu žirija u službenom programu Un Certain Regard 68. Filmskog festivala u Cannesu. Konferenciji su nazočili ministar kulture Berislav Šipuš, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar, redatelj Dalibor Matanić, producentica Ankica Jurić Tilić te glavni glumci filma Tihana Lazović i Goran Marković.

Ministar kulture Berislav Šipuš čestitao je ekipi filma, ali i čitavoj filmskoj zajednici koja iz godine u godinu bilježi značajne korake u audiovizualnoj industriji. "Ako je ovo povratak hrvatskog filma na scenu nagrađivanih to je veliki korak, iako sam siguran da su procjene naših kritičara i filmskih znalaca točne da je hrvatski film nekoliko posljednjih godina na visokoj razini kvalitete", rekao je Šipuš.

Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar zahvalio je prethodnim ministrima kulture Boži Biškupiću, Jasenu Mesiću i Andrei Zlatar Violić na podršci HAVC-u, ali i prvom ravnatelju HAVC-a Albertu Kapoviću koji je "imao nevjerojatnu viziju uspostavljanja sustava, čiji su pojedini elementi otišli dalje nego što su ih postavili naši europski kolege".

Redatelj Zvizdana Dalibor Matanić ocijenio je da se hrvatski film nakon ove nagrade jedino može dizati na više razine, slično kako je bio slučaj i s rumunjskim novim valom. "Imamo autore s kojima to možemo napraviti, ta paučina od 34 godine je maknuta i sad je idealan trenutak da se nastavi dizati ta razina kvalitete", kazao je Matanić. 

Producentica Ankica Jurić Tilić kazala je da je Zvizdan bio ogledni primjer kako se razvija europski film od faze razvoja scenarija do traženja koprodukcijskih partnera, pohvalivši pritom sustav poticanja razvoja projekata kao jednu od najvažnijih inovacija koje je HAVC donio za domaći film.

Podsjetimo, Zvizdan Dalibora Matanića dobio je nagradu žirija u programu Un Certain Regard, usmjeren otkrivanju novih redateljskih poetika i estetika, gdje su kreirani neki od najpopularnijih trendova suvremenog umjetničkog filma. To je prvi hrvatski film od neovisnosti do danas koji je ušao u službeni program festivala u Cannesu, još od 1981. kada je u istom programu prikazan Samo jednom se ljubi Rajka Grlića.

Fotografije sa konferencije za medije možete pronaći na ovoj poveznici; autor fotografija je Julien Duval.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.