Preskoči na glavni sadržaj

Zvizdan i Takva su pravila na Međunarodnom filmskom festivalu u Melbourneu

Ova dva domaća naslova uvrštena su u program Međunarodna Panorama koji na 64. izdanje festivala u australskom gradu Melbourneu donosi ono najbolje od svjetske kinematografije direktno s najvažnijih svjetskih festivala, a fokus je na filmovima i redateljima koji su se svojim radom istaknuli od ostalih. 

Zvizdan u režiji Dalibora Matanića premijerno je prikazan u programu Un Certain Regard Filmskog festivala u Cannesu, gdje je osvojio nagradu žirija, a u međuvremenu je uvršten u natjecateljski program dugometražnih igranih filmova Sarajevo Film Festivala te u službenu selekciju Nagrade LUX 2015 koju dodjeljuje Europski parlament. Produkciju filma potpisuje Kinorama u koprodukciji s Gustav filmom iz Slovenije i SEE Film Pro iz Srbije. 

Takva su pravila redatelja Ognjena Sviličića premijerno je prikazan u programu Horizonti Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, gdje je Emir Hadžifahizbegović nagrađen za najbolje glumačko ostvarenje. Uslijedila su uspješna festivalska prikazivanja i brojne nagrade redatelju i glumcima. Film je nastao u produkciji Maxima filma iz Zagreba u koprodukciji s Francuskom, Srbijom, Makedonijom i u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom. Oba filma podržao je i Hrvatski audiovizualni centar. 

Nagradu u programu Međunarodna Panorama dodjeljuje publika, dok žiri odlučuje o najboljem kratkometražnom filmu. 

Međunarodni filmski festival u Melbourneu održava se od 30. srpnja do 16. kolovoza i jedan je od najstarijih filmskih festivala na svijetu. Uz retrospektive, u sklopu festivala prikazuju se najbolja recentna filmska ostvarenja iz cijeloga svijeta, a posjetitelji mogu sudjelovati u brojnim diskusijama i popratnim programima. 

Više informacija o ovogodišnjem izdanju MIFF–a dostupno je na službenoj stranici festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.