Preskoči na glavni sadržaj

Zvizdan i Ničije dijete u utrci za europskog Oscara 

Europska filmska akademija objavila je selekcijsku listu od pedeset i dva najbolja ovogodišnja europska ostvarenja, među kojima su i nagrađivani igrani film Dalibora Matanića, Zvizdan te manjinska koprodukcija Vuka Ršumovića Ničije dijete. Spomenuti filmovi natječu se dalje za nominacije za 28. Europske filmske nagrade, popularno nazvane 'europski Oscar'. 

Lista uključuje filmove iz 36 europskih zemalja, što ilustrira raznolikost europske kinematografije, stoji između ostalog u priopćenju Europske filmske akademije. U sveukupno 21 kategoriji, među kojima i one za najbolji europski film, redatelja, scenarista, glumicu, glumca, EFA svake godine nagrađuje najbolja dostignuća europske kinematografije.

Tako će narednih tjedana više od tri tisuće članova Akademije glasovati za nominacije u spomenutih pet kategorija. Svi filmovi sa selekcijske liste imaju i mogućnost osvajanja nagrada u kategorijama najbolje kamere, montaže, scenografije, kostimografije, glazbe, oblikovanja zvuka. Odluku o nagradama u spomenutim kategorijama bez prethodnih nominacija donijet će specijalni sedmeročlani žiri. 

Nominacije za 28. Europske filmske nagrade bit će objavljene 7. studenog na filmskom festivalu u Sevilli u Španjolskoj, dok će se svečana dodjela nagrada održati 12. prosinca u Berlinu. 

Podsjetimo, prošle je godine Europsku filmsku nagradu za najbolji kratkometražni film osvojila njemačko-hrvatska koprodukcija Kokoška redateljice Une Gunjak

Zvizdan (koji je nedavno odabran i za predstavnika Hrvatske u natjecanju za nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti – Oscar u kategoriji najboljih stranih filmova) prati tri priče o zabranjenoj ljubavi koje se događaju u tri različita desetljeća, u dva susjedna sela opterećena povijesnim naslijeđem. Glavne uloge igraju Tihana Lazović i Goran Marković, direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, producentica je Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Petra Vidmar, Frenk Celarc, Nenad Dukić i Miroslav Mogorović. Produkciju potpisuje zagrebačka Kinorama, a koprodukciju slovenska filmska kuća Gustav film i SEE Film Pro iz Srbije. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Manjinska koprodukcija Ničije dijete Vuka Ršumovića nastala je u produkciji Art & Popcorn i koprodukciji BaBoon Production iz Srbije te Kinorame iz Hrvatske. Film govori o dječaku kojeg su duboko u planinama u Bosni i Hercegovini pronašli lovci u proljeće 1988. i koji je potom završio u domu za nezbrinutu djecu u  Beogradu. Film je osvojio tri nagrade na 29. Međunarodnom tjednu kritike u Veneciji te još niz vrijednih priznanja od kojih zadnje na nedavno završenom 62. Pulskom filmskom festivalu. 

Kompletnu listu nominiranih filmova potražite ovdje

Sve dodatne informacije kao i kompletnu selekcijsku listu pronađite na službenim stranicama EFA–e

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.