Preskoči na glavni sadržaj

Zora Dalibora Matanića stiže u domaća kina

U hrvatska kina stiže Zora, novi dugometražni igrani film Dalibora Matanića i drugi dio njegove filmske “Trilogije sunca” (Zvizdan, Zora, Suton). Nakon svjetske premijere prošle jeseni na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu te sudjelovanja na međunarodnim festivalima, film Zora će od 10. lipnja moći pogledati i hrvatska kino publika.

U prvom dijelu trilogije, Zvizdanu, Matanić je suprotstavio ljubav i mržnju, u Zori čini isto suprotstavljajući intimnu obiteljsku dramu s neonacističkim pokretom u usponu. Dok se Matijina obitelj bori s neizliječenom traumom vezanom za nestanak djeteta, mještani bježe pred nadirućim radikalizmom koji ih dijeli na odabrane i nepoželjne. Tijekom trajanja Matijinog puta od gubitka vjere do pronalaženja pravog sebe, zora koja obasjava dolinu otkriva da su jedino oruđe protiv traume i zla - suočavanje i borba.

Dalibor Matanić, koji uz režiju potpisuje i scenarij, najavljujući kinodistribuciju Zore ponosno ističe kako je “Trilogija sunca” njegov filmski obračun s ekstremizmima kako nam se povijest ne bih opet vratila u najgorim oblicima.

“'Trilogija sunca' je i način razmišljanja u mojoj obitelji kroz tri generacije. 'Zvizdan' je bio posvećen mojoj baki, 'Zora' mojem ocu, a finalni će film biti moja priča," otkriva Matanić.

Krešimir Mikić utjelovio je Matiju, a Tihana Lazović njegovu suprugu Iku. Djecu, Kaju i Nikolu, glume Lara Vladović i Maks Kleončić.

Film će se od 10. lipnja moći pogledati u multipleksima i nezavisnim kinima diljem Hrvatske. 

Film je nastao u produkciji Kinorame, Ascent Filma i RAI Cinema. Producentica Zore je Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Andrea Paris, Matteo Rovere i Ines Vasiljević. Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, a skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz.

Film je snimljen uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Mibaca, RAI Cinema, Eurimagesa, HRT-a, Friuli Venezia Giulia Film Comissiona i Regione Lazio.

Naslovne fotografije: scene iz filma Zora

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.