Preskoči na glavni sadržaj

Zlatna kolica 15. ZFF-a filmovima Muškarci ne plačuBrucošiČistačica

U subotu 18. studenoga u 20 sati, uz proglašenje pobjednika, zatvoreno je ovogodišnje petnaesto izdanje Zagreb Film Festivala. 

Uz obrazloženje žirija kako se radi o moćnom, hrabrom i relevantnom filmu, fenomenalnih glumačkih i režijskih vještina, Zlatna kolica za najbolji dugometražni film 15. ZFF-a dodijeljena su filmu Muškarci ne plaču redatelja Alena Drljevića nastalom u koprodukciji BiH, Hrvatske, Slovenije i Njemačke dok je posebno priznanje u ovoj kategoriji dodijeljeno francuskom filmu Parižanka Léonor Serraille. Zlatna kolica za najbolji kratkometražni film osvojio je mađarski film Brucoši Györgya Mór Kárpátija, dok je posebnim priznanjem nagrađen britanski film Hvala Bogu da smo Britanci Seana Dunna. Najboljim naslovom u programu Kockice proglašen je film Čistačica Matije Vukšića, a posebno priznanje primio je film Jakova Nole Kontraofenziva. U natjecateljskom programu 'Ponovno s nama' Zlatni bicikl za najbolji film kao i ove godine uvedenu Nagradu riječke publike osvojio je film Bez ljubavi Andreja Zvjaginceva, a posebno priznanje u ovoj kategoriji osvojio je slovenski film Sasvim obična obitelj Jana Cvitkoviča.

Nakon dodjele nagrada pobjedničkim filmovima uslijedila je projekcija filma Žaba poslije koje je zagrebačku publiku s pozornice pozdravila mnogobrojna filmska ekipa predvođena redateljem Elmirom Jukićem i glumcem Emirom Hadžihafizbegovićem. Ovom projekcijom ZFF se na neki način vratio svojim počecima jer je riječ o prvom filmu snimljenom nakon sudjelovanja na radionici ZFF-a 'Moj prvi scenarij' u sklopu programa Industrija. Žaba je ekranizacija kultne kazališne drame hrvatskog pisca i dramaturga Dubravka Mihanovića i Jukićevo debitantsko ostvarenje koje je ovo ljeto na Sarajevo Film Festivalu osvojilo Nagradu publike s iznimno visokom ocjenom. 

O najboljim filmovima iz programa 'PLUS' namijenjenog mladima odlučivao je žiri zagrebačkih srednjoškolaca u sastavu: Kiša Bizović Grgas, Jan Kožić, Eva Magdić Govedarica, Tamara Ramadi i Dominik Rački. Žiri PLUS odlučio je nagradu dodijeliti belgijsko-francuskom filmu Vincent Christophea Van Rompaeya. O najboljem filmu programa 'Ponovno s nama' odlučivao je žiri sastavljen od predstavnika strukovnih udruga u sastavu: Tamara Babun, producentica (HRUP); Čejen Černić, redateljica (DHFR) i Damir Markovina, glumac i scenarist (HDFD). Zlatni bicikl žiri je dodijelio filmu Bez ljubavi ruskog redatelja Andreja Zvjaginceva.

Kompletan popis nagrađenih uz obrazloženja žirija i sve ostale detalje potražite na ovoj poveznici.

Tijekom devet dana trajanja ZFF-a na pet gradskih lokacija prikazano je više od stotinu filmova: u utrci za Zlatna kolica sudjelovalo je ukupno 33 ostvarenja: 13 dugometražnih debitantskih ili drugih ostvarenja autora iz cijeloga svijeta, 10 kratkometražnih međunarodnih igranih filmova i 10 domaćih kratkiša iz programa Kockice.

Festival financijski podržavaju Ured za kulturu Grada Zagreba, Hrvatski audiovizualni centar i program Kreativna Europa - potprogram MEDIA. 

Naslovne fotografije: Alen Drljević; scena iz filma Brucoši; Matija Vukšić; zatvaranje ZFF-a
(*Autor fotografija je Julien Duval)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.