Preskoči na glavni sadržaj

'Ženijalni vikend' online: četiri kratkometražna filma na web-stranici HAVC-a

'Ženijalni vikend' moći ćete pratiti i na mrežnim stranicama Hrvatskog audiovizualnog centra: pripremili smo četiri intrigantna i nagrađivana kratkometražna naslova, čija se radnja odvija na trusnom području muško-ženskih odnosa: Ko da to nisi ti Ivana Sikavice, Kurvo! Sonje Tarokić, Slučajno Tanje Golić i Zimica Hane Jušić.

Online inačica Ženijalnog vikenda nastavlja se na uspjeh koji je u prosincu prošle godine postigao Online maraton kratkometražnog filma – mrežna inačica Najkraćeg dana, u sklopu kojeg su tijekom jednog vikenda hrvatski kratkometražni filmovi imali više od 1.500 pregleda. Tijekom 7. i 8. ožujka svi posjetitelji službene stranice HAVC-a moći će pogledati četiri kratkometražna rada hrvatskih redatelja, koji su s velikim uspjehom prikazani na nizu domaćih i stranih festivala. Ono što povezuje sva četiri naslova je da se bave promjenjivim odnosima moći u vezama, a njihovi autori provokativno, inovativno, a često i duhovito razgrađuju neke od osnovnih elemenata svake romantične priče: fantaziju, seks, poduzetnost i ljubav.

Nakon što dijete koje čuva ušuška u krevet, mlada dadilja i njezin dečko počinju se igrati mame i tate pred kućnom kamerom. Kroz pametno osmišljenu dvodijelnu strukturu i suptilni humor, Ko da to nisi ti Ivana Sikavice istražuje što se događa kada se nađemo licem u lice s ostvarenjem vlastitih seksualnih fantazija. Film je proglašen najboljim u programu Kockice na Zagreb Film Festivalu.

Kurvo! Sonje Tarokić prati dvije prijateljice na ljetovanju: Marta pokušava prebroditi prekid, a Lana se upušta u novu avanturu. I dok atmosfera na otoku postaje toliko vruća i sparna da bi se u njoj moglo utopiti, Lana će iskoristiti svoju novu romansu kao oružje u suptilnoj igri moći sa svojom prijateljicom.

U maniri Richarda Linklatera, Slučajno govori o dvoje bivših ljubavnika koji se susreću nakon nekoliko godina razdvojenosti te kreću u analizu života koje su u međuvremenu izgradili. Snimljen na autentičnim riječkim lokacijama, Tanja Golić koristi dokumentarne i igrane dijelove kako bi kroz priču o arhitekturi jednog industrijskog grada analizirala i arhitekturu međuljudskih odnosa. Slučajno je proglašen najboljim igranim filmom na prošlogodišnjim Danima hrvatskog filma.

Dvoje ljudi koji su nekada bili bliski ponovno se vraćaju na staro – barem na neko vrijeme. Odlično dočekan od domaće publike i kritike te prikazan u natjecateljskim programima brojnih domaćih i stranih festivala (pa tako i u prestižnom Oberhausenu), Zimica Hane Jušić ultimativni je film o grešnim zadovoljstvima oproštajnog seksa.

Filmovi će se moći pogledati na mrežnim stranicama HAVC-a od subote, 7. ožujka do nedjelje, 8. ožujka u ponoć.

Naslovne fotografije: Kurvo; Zimica; Ko da to nisi ti; Slučajno

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.