Preskoči na glavni sadržaj

Zbornica Sonje Tarokić u glavnom programu festivala u Karlovim Varima

Nakon dugo vremena, hrvatski film dio je glavnog natjecateljskog programa prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima. Tako će Zbornica, debitantski dugometražni igrani film Sonje Tarokić i producentice Ankice Jurić Tilić (Kinorama), svoju svjetsku premijeru imati u programu Kristalni globus (The Crystal Globe Competition). 55. izdanje filmskog festivala na zapadu Češke održat će se u fizičkom obliku od 20. do 28. kolovoza 2021. godine. 

"Jako smo sretni i ponosni što će naš projekt imati premijeru na tako prestižnom festivalu, za kojeg mi se uvijek činilo da senzibilitetom jako odgovara ovom filmu. Zbornica je rezultat rada velikog broja ljudi, neuobičajeno širokog ansambla glumaca i projekt kojeg sam svim srcem gurala nekoliko intenzivnih godina. Bio je to jedan dugačak i lud proces, i vjerujem kako će cijeloj ekipi iskreno mnogo značiti što će film sada izaći na svjetlo dana, pogotovo u ovom novom pozitivnom duhu povratka u kino", izjavila je tim povodom redateljica Sonja Tarokić

Zbornica je priča o novoj i entuzijastičnoj pedagogici Anamariji koja suočena s ograničenjima školskog sistema i okružena obeshrabrenim učiteljima započinje vlastitu borbu s problematičnim profesorom povijesti, nesvjesna da upravo takvim postupanjem polako postaje sve sličnija svojim kolegama u zbornici.

Sonja Tarokić za film, uz režiju, potpisuje i scenarij. Producentica je Ankica Jurić Tilić, direktor fotografije Danko Vučinović, montažer Borna Buljević, scenografkinja Tajana Čanić Stanković, kostimografkinja Katarina Pilić, a maskerica Sanja Hrstić Kuterovac. Uloge u filmu nose Marina Redžepović, Stojan Matavulj, Nives Ivanković, Maja Posavec, Sandra Lončarić, Daria Lorenci Flatz i brojni drugi. 

Film je nastao u produkciji Kinorame uz pridruženog producenta KinoElektron iz Francuske te potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, programa Kreativna Europa – potprogram MEDIA, fonda RE-ACT, HRT-a i TFL-a.

U programu Kristalni globus prikazat će se ukupno 12 filmova od kojih će 11 imati svjetsku, a jedan međunarodnu premijeru. 

Osim toga, u natjecateljskom programu East of the West prikazuje se i manjinska hrvatska koprodukcija Poslije zime, debitantski dugometražni igrani film redatelja Ivana Bakrača čiji je hrvatski koproducent Damir Terešak (Maxima film). Film je nostalgična i humoristična oda prijateljstvu i mladosti, a nastaje kao crnogorsko-srpsko-hrvatska koprodukcija te je također podržana od strane HAVC-a. U tom se programu prikazuje ukupno 12 filmova od kojih svi imaju svoje svjetske premijere. 

Međunarodni festival u Karlovim Varima jedan je od najstarijih i najprestižnijih europskih filmskih festivala na kojem se prikaže preko 200 novih filmskih naslova. Ovogodišnji festival održat će se u fizičkom obliku od 20. do 28. kolovoza, a ostali, nenatjecateljski programi, bit će objavljeni dva tjedna prije njegovog početka. Više informacija o programu potražite na službenoj stranici

Fotografije i plakat iz filma dostupni su na ovoj poveznici

Naslovne fotografije: scene iz filma Zbornica

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.